Tipp! Ördög Nóra, ahogyan még sohasem láttad! Kattints a galériáért! |
Az eredeti karácsonyi bejgli receptje
Hozzávalók két rúdhoz:
- 400 g liszt
- 200 g vaj
- 80 g cukor
- 1 dl tej
- 15 g élesztő
- 1 tojás
- 1 csipet só
- 1 tojássárgája a kenéshez
- 10 g porcukor
Morzsold el a lisztet a vajjal és a cukorral egy nagyobb edényben, majd az élesztőt futtasd fel a langyos tejben, és dolgozd össze a tésztát. Verd fel a tojást egy csipet sóval, majd ezt is keverd hozzá. Gyúrj belőle sima tésztát, és lefedve pihentesd meleg helyen legalább egy órán keresztül.
Melegítsd elő a sütőt 180 °C-ra, közben a tésztát oszd két egyforma részre, nyújtsd mindkét darabot fél centi vékony, 30x35 centis téglalappá. Kend meg az általad választott töltelékkel úgy, hogy a széleken 1-1 centis "keret" maradjon üresen. Óvatosan tekerd fel a tésztát, kend meg tojássárgájával, majd a bejglit süsd sütőpapírral bélelt sütőben körülbelül fél óráig, amíg aranybarna nem lesz. Vedd ki a sütőből és hagyd kihűlni. Szeletelve, porcukorral megszórva tálald.
Légy egy igazán csajos közösség tagja! Csatlakozz a Life.hu-hoz az iWiWen és a Facebookon is! |
Főzd össze a cukrot a tejjel szirupszerűvé, majd öntsd a darált mákra és a reszelt citromhéjra. A vajat, az őrölt fahéjat és a mazsolát is keverd a máktöltelékhez, néhány perc kavargatás után tedd félre a mákos krémet, hogy kihűljön. Ha már teljesen hideg, kenheted is a kinyújtott bejglitésztára.
A diós-meggyes vagy mákos-meggyes töltelék receptje
Hozzávalók 2 rúdhoz:
- 800 g cukros darált dió vagy cukros darált mák
- meggykompót ízlés szerint
- 1 késhegynyi őrölt szegfűszeg
- 1 késhegynyi őrölt fahéj
- néhány csepp rum vagy rumaroma
- 1 dl meggykompótlé
A cukros darált diót vagy mákot keverd össze a fahéjjal és a szegfűszeggel. Hogy a töltelék kenhető legyen, öntsd hozzá először a kompót levét, a rumot vagy a rumaromát, kevergesd egy kicsit, majd szórd bele a meggyszemeket is. Mivel ez a töltelék hidegen készül, nincs szükség várakozásra, azonnal kenheted a bejglitésztára.
Gesztenyés karácsonyi különlegesség
Hozzávalók 2 rúdhoz:
- 500 g mirelit gesztenyemassza
- 200 g vaj
- 100 g cukor
- 30 g mazsola
- 1 tojássárgája
Olvaszd fel úgy a mirelit gesztenyemasszát, hogy már ne legyen fagyos, de maradjon hideg. Eközben keverd habosra a vajat a cukorral és a tojássárgájával, majd dolgozd össze a gesztenyével. Ha a gesztenyetöltelék már összeállt, szórd bele a mazsolát, keverd még egy keveset, majd megkenheted a tésztát a töltelékkel.
Tipp! Elképesztő átalakulás, Krisztából a karácsonyi bulik királynője lett. Kattints a galériáért! |
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.