Zöldségleves
Hozzávalók:
- 300 g hagyma
- 200 g póréhagyma
- 500 g sárgarépa
- 300 g zellergumó
- 300 g paradicsom
- 2 csomó petrezselyem
- 100 g tengeri só
- ízlés szerint gyömbér, fokhagyma
Tisztítsd meg és hámozd meg a zöldségeket, amelyeket kell, magozd ki. Metéld őket finomra, vagy pürésítsd botmixerrel. Egy nagy tepsit vagy sütőlapot bélelj ki sütőpapírral, és vékonyan, egyenletesen terítsd rá a masszát, ezután told be a sütőbe, és nagyon alacsony hőfokon szárítsd a leves-alapanyagot legalább 6 órán át. A sütő ajtaját akár egy kis résnyire nyitva is hagyhatod, hogy még jobb legyen a szárítás. Ha kész, sóval és a fűszerekkel mixeld újra össze, hogy porfinomságú legyen. Az így elkészült levesport száraz helyen, jól lezárt tartóban hónapokig is tárolhatod, ha pedig gőzölgő, fenséges levesre vágysz, mindössze fel kell öntened lobogó, forró vízzel, és néhány perc múlva eheted is.
Japán misoleves
Hozzávalók:
- 1-2 teáskanál misopaszta
- 1 teáskanál bio zöldséglevespor
Levesbetét ízlés szerint:
- felkockázott kínai kel vagy kelkáposzta
- apró salátalevelek
- felkockázott cukkini
- felkarikázott paprika
- aprított fokhagyma
- aprított metélőhagyma
- aprított petrezselyem
- felkarikázott pepperoni
- aprított bébispenót
- reszelt répa
- tofukocka
- párolt kukorica
- párolt borsó
- szeletelt gomba
- wakame vagy nori alga
- szárított tészta
Keverd össze a misopasztát és a levesport, majd gyúrj belőle diónyi gombócokat. A levesgombócokat fóliába csavarva, bedobozolva, a hűtőben hónapokig is tárolhatod. Amikor misót kívánsz, egyszerűen vegyél elő egy adagot, tedd egy tányérba, az általad választott nyers, párolt vagy szárított levesbetétekkel együtt. A misolevest nem szabad főzni, csak forrázni! Kevergesd meg, majd néhány percig hagyd állni, és eheted is.
Lencseleves
Hozzávalók:
- 200 g barnalencse, 8 órára beáztatva
- 1 teáskanál kakukkfű
- 1 teáskanál zsálya
- 1 babérlevél
- 1 uncia szárított vegyes zöldség
- 1 szárított hagyma
- 1 gerezd aprított fokhagyma
Cseréld le a lencséről az áztatóvizet, majd tedd fel főni a fűszerekkel, a babérlevéllel, a zsályával és a kakukkfűvel, körülbelül 25 perc alatt puhul meg. Ha kész, vedd ki belőle a babérlevelet, és a leszűrt lencsét sütőpapírral bélelt tepsiben szárítsd alacsony fokozaton 2-3 órán keresztül, körülbelül óránként megrázva a tepsit, hogy ne ragadjon le. Ha letelt az idő, szórd mellé az apróra aprított szárított vegyes zöldséget, hagymát és fokhagymát. Keverd össze, és szárítsd még legalább 1 órát. Ha kihűlt, adagold kis dobozokba vagy tárolózacskóba, majd mehet a hűtőbe vagy a mélyhűtőbe. Amikor megéhezel egy jó lencselevesre, egyszerűen csak tegyél egy adagot egy tányérba, forrázd le forró vízzel, és néhány perc múlva, amikor a lencse újra puha, fogyasztható. Forrázás helyett néhány percig mikrohullámú sütőben is főzheted, és már tálalhatod is.
Mediterrán zöldségleves
Hozzávalók:
- 1 közepes hagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 nagy zöldpaprika
- 1 nagy pirospaprika
- 1 édesköménygumó
- 1 közepes sárgarépa
- 2 szál zellerszál
- 1 nagy csokor petrezselyem
- 2 teáskanál aprított kakukkfű
- 1 teáskanál aprított oregánó
- 1 babérlevél
- 400 g paradicsompüré
- 1,5 teáskanál olívaolaj
- 2 teáskanál só
- 1 leveskocka vagy egy teáskanál ételízesítő
Minden zöldséget tisztíts, hámozz meg, amelyiket kell, magozd ki, majd vágd finomra, de ne túl apróra. Egy nagyobb serpenyőben hevíts olívaolajat, és pirítsd meg a zöldségeket, fűszerezd, öntsd fel a paradicsompürével, a paradicsompüré üvegét töltsd meg vízzel, majd ezt is öntsd hozzá, dobd bele a leveskockát vagy az ételízesítőt, végül sózd és fűszerezd. Forrald fel, majd vedd le alacsony fokozatra, és addig főzd sűrűn megkeverve, amíg a negyede el nem párolog. Ezután vedd le a tűzről, és hagyd kihűlni. Ha lehűlt, két evőkanálnyit tegyél a leveskoncentrátumból egy hűtőzacskóba - ez felel meg egy adagnak -, zárd le, és tedd a fagyasztóba. Ha mediterrán zöldséglevest ennél, vegyél ki egy porciót, bontsd ki, olvaszd ki egy tányérban, és öntsd le forró vízzel, néhány perc múlva fogyaszthatod.
Paradicsomleves
Hozzávalók:
- 1 doboz paradicsompüré
- 2 csésze mandulatej
- 1 csésze víz
- 1,5 teáskanál fokhagymapor
- 1 evőkanál fűszerkeverék (bazsalikom, oregánó, kakukkfű stb.)
- 1,5 teáskanál tengeri só
- csipet őrölt fekete bors
- olívaolaj
Egy nagyobb edényben törd össze a hozzávalókat egy villával vagy habverővel, körülbelül püré állagú legyen. Majd egy kevés olívaolajon főzd közepes fokozaton, ha felforrt, vedd le a tűzről, és hagyd kihűlni. Ha már lehűlt, adagolj 1-2 evőkanálnyit egy fagyasztózacskóba vagy zárható tárolóedénybe, és fagyaszd le. Fogyasztás előtt csak ki kell olvasztanod, és forró vízzel feltöltve néhány percet állni hagynod.
Amikor leszáll az éj... akkor indul a LifeNight! Kíváncsiak vagytok, milyen az, amikor egy kicsit bujábbak, perverzebbek és szabadszájúbbak vagyunk, a pasik pedig végre elárulják, hogy hogyan szeretik? Akkor gyere, ismerd meg a titkos énünket! Ezekkel a témákkal várunk téged ma este 10 után a Life.hu-n! |
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.