Nyugi, nem akarunk semmi ehetetlen szörnyűséget a nyakadba varrni, csak azt ajánljuk, nézz szét kicsit a világ különböző nemzeteinek asztalán, hátha találsz olyan finomságot, amit idén te is szívesen beemelsz majd az ünnepi fogásaid közé. Az alábbiakban ebben szeretnénk segíteni kicsit.
A gulab magyarul rózsát jelent, ez pedig rögtön utal is az egyik legjellegzetesebb összetevőjére, a jamun pedig egy lilás színű, ázsiai bogyós növény, amire a desszert formája némiképp emlékeztet. A gulab jamunt Indiában a ricottához nagyon hasonlító, friss, sajtszerű tejtermékből készítik, de mivel ezt a nyugati világban elég nehézkes beszerezni, tejporral szokták helyettesíteni. A további hozzávalók sem túl hétköznapiak, elkészítéséhez mindenképpen szükséged lesz zöld kardamomra, sáfrányra és rózsavízre. Ez a fánkszerű, mázzal bevont finomság minden bizonnyal meglepi és lenyűgözi majd a vendégsereget.
A mooncake, azaz a holdsüti egy tradicionális kínai édesség, amelyet a holdünnep idején ajándékoznak egymásnak barátok, rokonok. Kínában az ősz közepén, a nyolcadik holdhónap 15. napján tartják a holdünnepet, ugyanis állítólag ilyenkor a legnagyobb a Hold. A holdsütik tradicionálisan kerek vagy négyszögletes formájúak, tetejüket pedig írásjegyekkel, népi motívumokkal, virágokkal vagy a Holdon lakó nyúl képével díszítik. A süti vékony tésztarétege alatt igen különleges töltelék lapul, amit általában adzuki bab pépjéből, indiai lótusz magjának a pépjéből vagy kacsatojás sárgájából készítenek.
Bár Japánban az édességeknek nincs akkora hagyományuk, mint például nálunk, van egy olyan különleges desszertjük, amely garantáltan meghódítja majd a vendégsereg ízlelőbimbóit. A mocsi egy speciális ("ragadós") rizsből készül, amit tésztává döngölnek, gombóc alakúra formálnak, és tradicionálisan vörösbab-krémmel megtöltenek. A japánok annyira odavannak ezért a nyúlós-mállós édességért, hogy újévkor kiemelt közösségi eseménynek számít a mocsipüfölés, azaz amikor a gőzölt rizst hatalmas fakalapáccsal mozsárban összetörik. Nem árt azonban vigyázni a kis gombócokkal: a szigetországban minden évben több fulladásos haláleset is történik a telhetetlen mocsievés miatt.
A flan egy spanyol pudingféle, amit előszeretettel fogyasztanak karamellkrémmel. Bár ránézésre bonyolultnak tűnhet, ezt a sült karamellás pudingot valójában pofonegyszerű elkészíteni, és – az előbbi sütikhez képest – a hozzávalókat is könnyedén beszerezheted. Nem lesz másra szükséged, mint tejre, cukorra, vaníliára, tojásra és egy kis citromlére. Ha egyszerűen szeretnél nagyszerűt készíteni, mindenképpen ezt ajánljuk!
Az orosz desszertek közül talán az egyik legismertebb a szirnyiki, a túróból készített lepény, amit a leggyakrabban tejföllel fogyasztanak. Bár idehaza csak orosz túrópalacsintaként emlegetik, ízre inkább a túrógombócot juttathatja eszedbe. Az elkészítése azonban különbözik a gombócétól, a szirnyikiben ugyanis a búzadara helyett liszt van, és nem főzik, hanem egy kis vajon – vagy néhány helyen bő olajban – kisütik. Ha szereted a túrót, ez lesz a tuti befutó!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.