Ezek elkészítésére mindig van megfelelő alkalom - Pezsgős desszertek

Forrás: Thinkstock -
pezsgő2017
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A pezsgő igen sokoldalú ital. Elengedhetetlen jeles napok, ünnepek alkalmával, de kiválóan alkalmas nőcis estékre, koktél formájában is. Most azonban egy másik felhasználási módját mutatjuk meg; desszertek fő alkotóelemeként fog tündökölni. Kínáld vendégeidet exkluzív, alkoholos édességekkel!

Epres-pezsgős pohárkrém

Hozzávalók:

  • 350 ml félédes vagy édes pezsgő
  • 40 dkg eper
  • 250 g mascarpone
  • 1 cs pudingpor (epres vagy tejszínes)
  • 4 ek cukor
Epres pezsgős pohárkrém Forrás: Thinkstock

Készítsd el a pudingot a hagyományos módon, csupán tej helyett a pezsgőt használd hozzá. (2-3 ek pezsgővel keverd el a pudingport és a 3 ek cukrot. A maradék pezsgőt forrald fel, majd keverd hozzá, és hagyd felfőni a bekevert masszát.) Az így készült pudingot tedd félre hűlni.

Pucold meg az epreket, majd körülbelül a 2/3-át a maradék cukorral pépesítsd. A többi epret vágd félbe vagy negyedbe – ezeket a díszítésre fogod használni.

Miután a puding meghűlt, keverd homogén állapotúra a mascarpone sajttal, majd halmozd az eperpürével felváltva poharakba, majd tedd a hűtőbe. Tálaláskor a már előre felszelt eprekkel díszítsd.

Pezsgős panna cotta

Hozzávalók:

  • 2 dl pezsgő
  • 4 dl tejszín
  • 10 dkg cukor
  • Pár csepp vaníliaaroma
  • 5 lap zselatin
Pezsgős panna cotta Forrás: Thinkstock

Áztasd 5 percre hideg vízbe a zselatinlapokat. Ezalatt a tejszínt, a vaníliaaromát és a cukrot folyamatos kevergetés mellett forrald fel, majd a tűzről levéve a zselatinlapokat keverd el a forró tejszínben. Érdemes habverővel dolgoznod, hogy egyenletes legyen a krém. Hagyd kissé meghűlni, majd folyamatos kevergetés mellett add hozzá a pezsgőt. A munka oroszlánrészével kész is vagy. A kész krémet öntsd szép poharakba, majd lefedve tedd éjszakára a hűtőbe. Másnap már tálalhatod is!

Pezsgős gyümölcskocsonya

Hozzávalók:

  • 5 dl édes, vörös pezsgő
  • 30 dkg friss vagy fagyasztott piros gyümölcs
  • 3 tk zselatinpor
  • 3,5 dl víz
  • 1 narancs reszelt héja
  • 6-7 dkg cukor
Pezsgős gyümölcskocsonya Forrás: Thinkstock

A vizet, a cukrot és a narancshéjakat – folyamatos kevergetés mellett - forrald fel, majd hagyd hűlni. Ezután szűrd át – a narancshéjra nem lesz a továbbiakban szükséged -, majd a szirupból fél decit tegyél egy tűzálló tálba. A tetejére szórd rá a zselatinport, keverd össze, majd hagyd kissé megdermedni. Gőz felett add hozzá a szirup többi részét is, majd vedd le, és keverd el benne a pezsgőt is.

Add hozzá a gyümölcsöt, és öntsd tálalópohárkákba. Hűtőben pihentesd, amíg teljesen meg nem dermed, majd tálald tejszínhabbal vagy a nélkül.

Támogatott tartalom.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.