Ausztria és Dánia után az EU-n belül harmadikként vezetjük be a terület legszigorúbb szabályozását az ételek transzzsírsavtartalmával kapcsolatosan - írja az Origo.hu.
A hungarikumnak számító túró rudi, a sütemények fő alapanyaga, a margarin, az étbevonó tartalmazta eddig a legtöbb transzzsírsavat, ami a természetben előforduló, telítetlen zsírsavak (például a növényi olajok, mint az étolaj) kémiai úton történő keményítésével létrejövő zsiradék. A növényi olajak hidrogénezésével állítják elő a huszadik század eleje óta. Az élelmiszeripar azért hidrogénezi a különböző olajokat, hogy költséghatékonyabbá tegye.
A legtöbb transzzsírsav az édességekben (pl. túró rudi és a szaloncukor étbevonója) és cukrászati termékekben, péksüteményekben, bizonyos margarinokban található. A szív- és érrendszeri megbetegedések szempontjából kevés rosszabb van a boltok polcain, mint a különböző, transzzsírokkal kezelt élelmiszerek.
A transzzsírsav emeli a rossznak mondott, érelmeszesedést fokozó LDL koleszterin szintjét, gyulladásos folyamatokat táplál a szervezetben, még a szív membránját is károsíthatja. Mindent egybevetve a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát 23%-kal növeli. Rontja a nők fogamzóképességet, károsítja az újszülöttek idegrendszer-fejlődését, és növeli az emlőrák kockázatát.
Íme a legmagasabb transzzsírtartalmú ételek :
A termékek mögött a számok a 100 grammban található transzzsírsavmennyiséget jelölik.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.