Súlyosbíthatja a COVID-19 lefolyását, ha alacsony a D-vitaminszinted

Forrás: Shutterstock -
D-vitamin COVID-19 koronavírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Kutatások során arra jutottak, hogy az alacsony D-vitaminszint súlyosbíthatja a COVID-19 lefolyását. 

A kutatás részben egy korábbi megfigyelésen alapul: kimutatták, hogy azok, akiknél a D-vitamin-szint alacsonyabb, fogékonyabbak a légúti megbetegedésekre. A D-vitamin többek között szabályozza a fehérvérsejtek aktivitását, illetve csökkenti a gyulladásos citokinek túlzott kibocsátását a szervezetben - idézi az Aging Clinical and Experimental Research című folyóiratot az Origó.

A COVID-19 járvány különösen súlyosan érintett két európai országot, Olaszországot és Spanyolországot. Az új publikáció azt találta, hogy az olasz és spanyol betegekben átlagosan alacsonyabb volt a D-vitamin szintje, mint az észak-európaiak szervezetébe.

Forrás: Shutterstock

Ez azzal magyarázható, hogy a dél-európai országokban az áldozatok többsége idős ember, akik általánosságban véve kerülik a túl erős napsütést, illetve a bőrükben található magasabb pigmenttartalom gátolja a D-vitamin szintézisét. Az észak-európaiak ellenben nemcsak a napfénnyel, hanem táplálkozással (például tőkehalmáj olajjal) is több D-vitamint visznek a testükbe.

Azt természetesen hatalmas tévedés lenne kimondani, hogy a D-vitaminnal megelőzhető lenne a betegség, de a megfelelő vitaminszint biztosításával nagy valószínűséggel csökkenthető a kór lefolyásának súlyossága.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.