A karácsony szupersztárja lehet: így készíts spekuláciusz kekszet és likőrt

Forrás: Shutterstock -
keksz likőr Jézus spekuláciusz édesség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A mézeskalács és a klasszikus karácsonyi tojáslikőr mellett léteznek más ünnepi finomságok is, amiket egyszerűen elkészíthetünk otthon. Ilyen például a hazánkban még nem annyira elterjedt spekuláciusz keksz és likőr, amit igazi különlegességként kínálhatunk a vendégeknek vagy adhatunk ajándékba.

A spekuláciusz (Speculatius) egy fűszeres karácsonyi keksz, melynek az eredete egészen a középkorig nyúlik vissza. Egész Nyugat-Európában rendkívül népszerű, de az érdem a hollandoké és a belgáké, ők készítették először. A spekuláciuszt tükörkekszként is emlegetik. Neve a tükör (speculum) szóból ered, mert egy-egy, az Újszövetségből való jelenet tükörképét nyomdázták az édesség tésztájába - így ismertették meg a gyerekekkel Jézus életének történetét. Mutatjuk a házi fűszerkeverék, a keksz és a likőr elkészítését is!

Spekuláciusz fűszerkeverék házilag

7 teáskanál fahéj
2 teáskanál őrölt szerecsendió
2 teáskanál őrölt szegfűszeg
2 teáskanál őrölt gyömbér
1 teáskanál őrölt kardamom
1 teáskanál fehérbors


A spekuláciusz-likőr elkészítése

Hozzávalók

500 ml habtejszín
300 ml vodka
4 teáskanál spekuláciusz fűszerkeverék
5 evőkanál mogyorókrém
3 evőkanál porcukor
1 csomag vaníliás cukor

Elkészítés

Öntsük a habtejszínt egy nagyobb tálba, és enyhén verjük fel. Adjuk hozzá a többi összetevőt, keverjük szép simára. Kész is! Az elkészült likőrt öntsük díszes csatosüvegbe, így egy masnival átkötve tökéletes karácsonyi ajándék lesz. A spekuláciusz likőr 4-6 hétig tartható el a hűtőben.

A spekuláciusz likőr igazi vendégváró finomság. Forrás: Shutterstock

A fűszeres, ropogós spekuláciusz keksz receptje

A spekuláciusz keksz alapja egy omlós tészta őrölt mandulával és a speciális fűszerkeverékkel:

Hozzávalók (kb. 40 darabhoz)

• 150 g vaj
• 125 g barna cukor
• 1 tojás
• 1 teáskanál őrölt fahéj
• 1 csipet őrölt kardamom
• 1 teáskanál reszelt citromhéj
• 60 g őrölt mandula
• 300 g liszt
• 1 teáskanál sütőpor

A spekuláciuszt tükörkekszként is emlegetik. Forrás: Shutterstock

Elkészítés

A vajat, a cukrot és a tojást verjük habosra (legalább 10 percig keverjük!). A fűszereket, a citromhéjat és a darált mandulát keverjük bele. A lisztben keverjük el a sütőport, majd adjuk a vajas keverékhez.
A tésztát jól gyúrjuk össze, formázzuk kerekre, fóliázzuk be és tegyük legalább másfél órára hidegre.
A tésztát tegyük lisztezett deszkára, nyújtsuk kb. 4 mm vastagságúra. Szúrjuk ki bármilyen kekszformával, tegyük a kekszeket tepsire, és még két órára tegyük hűvősre. 200 fokra előmelegített sütőben kb. 10-12 perc alatt készre sütjük. Sütőrácson hagyjuk kihűlni.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.