A hideg időszakban mindig jól esik egy csésze forró kapucsínó, hogy felmelegedjünk. Tejszínhab helyett készíts tejhabot, ezzel körülbelül 45 kalóriát tudsz spórolni.
Sütemény vagy keksz készítésénél nyugodtan helyettesítheted a szükséges zsír 1/3-át natúr joghurttal. Fontos, hogy 100 g joghurthoz adj egy evőkanál grízt. A joghurtot ugyanannyi mennyiségben használd, mint amennyi zsírt helyettesítesz vele. A végeredmény ugyanolyan folyós és finom lesz.
Az ebéd és vacsora között hagyj a szervezetednek három-négy órát. Testünknek szüksége van erre az időre, hogy minden sejt ki tudjon tisztulni, mert akkor a zsírégetés sokkal hatékonyabban fog működni.
Az ünnepi étkezéseknél fontos, hogy a megfelelő sorrendben szedjünk a tányérunkra: először a tányér 2/3-át zöldséggel töltsük meg, majd a maradék helyre jöhet a hús kevésbé zsíros része. Ezzel a módszerrel a zsíros ételeknek, gombócoknak és mártásoknak már csak nagyon kevés hely marad - javasolja a Fanny magazin.
Egy amerikai kutatás eredménye: aki szieszta közben nyugodt zenét hallgat, az automatikusan kevesebbet fog enni. Míg akik gyors zenét hallgatnak, azok többet.
Aki étkezés előtt elrág egy borsmentás rágót, annak mérhetően csökken az étvágya. De ez nem minden: a stresszevés és az édes iránti vágy is nagy mértékben csökken.
Sütés közben nagy a csábítás, az ember nem tud ellenállni és nassolni kezd. De van ellenszer: Illatgyertya vaníliaaromával. Ez az illatáradat gondoskodik arról, hogy telítettnek érezd magad. Egyszerűen csak gyújts meg egy gyertyát és máris elszáll az éhséged.
A hideg ellenére nagyon jót tesz, ha sétálsz egy keveset a friss levegőn. Egy fél órás séta nem csak fitten tart, hanem akár 100 kalóriát is elégethet.
Ha már jóízűen elfogyasztottál pár süteményt és csokit, de az édes iránti vágyad még mindig nem szűnt meg, akkor készíts magadnak egy aromateát (pl.: karamell, mandula). Élvezet nulla kalóriával!
Használj kevesebb sót és fűszerezz többet növényekkel. A só vizesíti a testet és gátolja az anyagcserét. A legfinomabb fűszernövények a snidling, a petrezselyem, a bazsalikom.
A karácsonyi stressz ellenére ne felejts el nevetni, ugyanis a nevetés 20 százalékkal növeli a rövid távú kalóriafelhasználást.
Aki az ebédjét chilivel fűszerezi, az a következő étkezésnél körülbelül 200 kalóriával kevesebbet eszik, ugyanis a csípősségért felelős kapszaicin étvágycsillapító hatású hormonokat szabadít fel.
A gyertyafény kihagyhatatlan eleme az adventi időszaknak. Viszont étkezés közben a gyertyát oltsd el és inkább a karácsonyi fényeket kapcsold fel. A kutatók szerint ugyanis a romantikus gyertyafény izgatottságot okoz az emberben, és többet eszik, mint amennyit eredetileg szeretett volna.
Édességet mindig csak közvetlenül a főfogás után egyél, ne akkor, amikor korog a gyomrod. Így rövid időn belül hozzá szoktatod szervezetedet, hogy először a meleg ételt, zöldséget és a halat vagy a húst kívánja.
Az endíviasaláta, retek és uborka nagyon alacsony kalóriatartalmú, de csak akkor maradnak azok, ha könnyű öntetet használsz hozzájuk. A legideálisabb egy joghurtos öntet ecettel, fűszerrel, sóval és borssal. Aki a salátát édes-savanyúan szereti, az az olajhoz adjon pár kanál instant zöldséglevesport.
Az édes nem mindig édesség. A fahéj például savakat és tanninokat tartalmaz, amelyek serkentik az anyagcserénket. Ha a süteményt eszel, egyél fahéjasat.
Azok, akik a sütiket és a csokikat a szemmel látható helyen tárolják, gyakrabban kívánják meg és könnyebben férnek hozzá. Sokkal jobb, ha biztonsági okokból szemmel nem látható helyen, például a szekrény legfelső polcán tartod. Minél távolabb van, annál jobb!
Ha egy sütit vagy csokit 30 másodpercig rágsz, akkor az agyad azt hihet, hogy jelentősen többet ettél a valósnál. Az örömteli végeredmény az, hogy hamarabb telítettnek érezed magad és kevesebbet is nassolsz.
Mondj le a sós stanglikról, perecekről és tévénézés közben ropogtass friss paprika vagy répaszeleteket. Amennyiben a sósat lecseréled az egészségesre 100 grammonként 400 kalóriát spórolsz.
Egy sült vagy szaftos rolád szinte elképzelhetetlen szósz nélkül, viszont a krémszószok (100g/288 kcal) rettentően hízlalnak, ezért jobban teszed, ha lecseréled tejfölre (162 kcal). De az is megoldás lehet, ha a szószt és a krumplipüréport összekevered. Gyönyörűen krémes és kevesebb kalóriát tartalmaz.
A magvak is fontos szereplői a karácsonyi időszaknak, a legideálisabb sznekkek. Magas a rosttartalmuk és a fehérjetartalmuk. Mindemellett ásványi anyagokat is tartalmaznak és szerotonint, azaz boldogsághormont szabadítanak fel. Mivel sok kalória van bennük, ezért naponta csak egy marékkal egyél.
Azok, akik eleget alszanak, kevesebbet esznek azoknál, akik nem tudják kellőképpen kipihenni magukat. A kevesebb stressz hatására az étel iránti sóvárgás is csökken.
Az agyunkra óriási hatást gyakorol a tárgyak mérete. Egy amerikai kutatás bebizonyította, hogy minél kisebb a tányér, annál kevesebbet eszünk. Ez a pohár esetében is így működik.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.