Hosszú távon hatástalan és szívbetegséget idézhet elő az Atkins-diéta

zsír koleszterin diéta szénhidrát szív- és érrendszer
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az alacsony szénhidráttartalmú, de sok zsírt tartalmazó étrendek, mint például az Atkins-diéta rövidtávon súlycsökkenést eredményezhetnek, de hosszú távon nem hatékonyak, ráadásul jelentős mértékben megnövelhetik a vér koleszterinszintjét is - állítják svéd kutatók.

Ingegerd Johansson professzor, az Umeai Egyetem kutatója szerint az Atkins-diétához hasonló alacsony szénhidráttartalmú, viszont magas zsírtartalmú diéták ugyan rövidtávon valóban fogyást eredményezhetnek, azonban hosszú távon megemelhetik a vér koleszterinszintjét, amely megnöveli a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának valószínűségét.

2004 körül vált az Atkins-diéta világszerte - így Svédországban is - népszerűvé, melynek lényege, hogy a fogyókúra során lecsökkentik a cukor- és keményítőbevitelt, miközben megnövelik a zsírok, köztük a telített zsírok bevitelét.

Thinkstock
Thinkstock

Az Atkins-diéta egyik támogatója, dr. Annika Dahlquist szerint az Atkins-módszer segít elérni és megtartani az ideális testsúlyt, miközben a vércukorszint is jó marad. Egy tavaly készített felmérés eredményei alapján a svéd emberek közel egynegyede kipróbálta az alacsony szénhidrát- és magas zsírtartalmú étrendet, és közülük körülbelül 5 százalék nagyon komolyan is vette a diétát.

A svéd egyetem kutatói az 1986 és 2010 közötti időszak adatait vette alapul, melyekben a napi kalóriabevitelt, a testsúlyt, a testmagasságot és a koleszterinszintet vizsgálták. A vizsgálati minta körülbelül 140 000 fős volt, mondta Johansson professzor.

A felmérés eredményei azt mutatták, hogy az 1990-es években csökkenés mutatkozott a zsírfogyasztás és a koleszterinszint területén, majd 2004-től kezdődően egy váratlan fordulat állt be, amikor is a telített zsírok fogyasztásának mértéke annyira megnőtt, hogy rövid idő alatt elérte, sőt meghaladta az 1986-os szintet.

Johansson professzor tanulmányának részletei a Nutrition Journal című orvosi szakfolyóirat legújabb számában jelentek meg.

Elindult az Ez zsír! fogyókúrás- és
életmódprogramunk!


REGISZTRÁLNI SZERETNÉK!

Csatlakozz hozzánk iWiW-en és Facebookon!





Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.