Rózsaszirmok a tányéron - Fogyókúra ehető virágokkal

büdöske virág diéta Illatos rózsa fogyókúra vadárvácska
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Közismert, hogy az ezerszínű és illatú rózsaszirmok ehetők, ahogy egyre gyakrabban asztalra kerül a vadárvácska is, és talán már nem tűnik eszement ötletnek, ha valaki az ebédjét aranyszínű tökvirággal koronázza meg. Ám sokan valamiért a virágokat kizárólag a desszertek közé sorolják, és egyben ki is lövik a fogyókúrás falatok közül.

Pedig ha van valami, amellyel úgy lehet fogyni, hogy közben ízletes, szívet gyönyörködtetően szép fogással kényeztetjük magunkat, az a virág.

Természetesen nem lehet minden számunkra kedves virággal elverni az éhünket, mi több, mielőtt bevonnánk táplálkozásunkba és fogyókúránkba, érdemes alaposan tanulmányozni a kiszemelt virágszálat, és eldönteni, valóban alkalmas-e fogyasztásra a virág, vagy mindenkinek jobb, ha a vázában marad.

Annál azonban szinte biztos, hogy szélesebb az étkezési célokra felhasználható virágok köre, és gazdagabb gasztronómiai élményeket kínálnak a virágok, mint azt első hallásra feltételeznénk.

Rózsa

A rózsa talán az egyetlen virág, amely valamilyen ehető formában landolt már a legtöbb család asztalán. A legtöbbször azonban az agyoncukrozott "lokum" (régi török édesség), esetleg rózsalekvár vagy kandírozott rózsaszirmok kerültek a tányérra. Vagyis szinte biztos, hogy köze nem volt az egészséges táplálkozáshoz, főleg nem a fogyókúrához a rózsának.

Thinkstock
Thinkstock

Pedig az erős illatú és zamatú virág kalóriaszegény gyümölcs és zöldséglevesek kiegészítője is lehet, ahogy egy olívaolajos zöldsalátában is bombaként robbanhat a rózsa vadító íze, miközben a saláta egyhangúságát is enyhíthetik a színpompás rózsaszirmok. Rizsköretbe is rakhatjuk a rózsát, ahogy a grillezett csirkemellfalatok is különleges fogyókúrás fogássá válhatnak néhány rózsaszirom társaságában. A cukormentes, zöldcitromos, mentás frissítőt pedig csak illatosabbá teszi egy jégkockába zárt, a koktélban olvadozó apró rózsabimbó.

Büdöske

Átható illatú és fűszeresen erős ízű a sárga különböző árnyalataiban pompázó kis virág, amelyet hangsúlyos illatanyaga miatt sokáig mérgezőnek gondoltak. Pedig nem az, olyannyira nem, hogy sült húsok remek kiegészítőjeként ajánlhatjuk, de levesekbe, köretekbe is rakható, hiszen az aranyszínű sáfrányt helyettesíthetjük vele. A semleges ízű tök- vagy uborkasalátát pedig képes megbolondítani egy-két fej bársonyos büdöske zirom.

Árvácska

Az egyik leggyönyörűbb virág az árvácska, amely az ibolyafélék családjába tartozik, de szerencsére a közönséges ibolyánál hosszabb ideig kínálja csemegének színes és ízletes szirmait.

Nincs az a cukormentes zöldség- vagy gyümölcssaláta, amely ne fogadná szívesen az árvácska társaságát, de a tonhalsalátába kevert árvácska is visszautasíthatatlan diétás fogásnak számít. A tészta- és rizsköretek is finomabbá és illatosabbá válnak az olívaolajjal fényesített árvácskaszirmoktól, és ahogy a rózsa, úgy a jégkockába zárt árvácskafej is luxusitallá képes varázsolni a legközönségesebb (cukormentes) limonádét vagy ásványvizet.

Amire ügyelni kell

Soha ne fogyasszunk virágboltból vagy kertészetből származó virágot, hiszen szinte biztos, hogy általunk nem ismert vegyszerekkel kezelték azokat. A parkokból se lopjunk fogyókúrás "ebédet", nemcsak mert nem illik, hanem mert azok is lehetnek vegyszeresek.

Thinkstock
Thinkstock

Csak olyan virágot emeljünk be az ételeink közé, amely valóban ehető, annál is inkább, mert bizonyos növényeknél csak a virág ehető, míg a levél, gyökér vagy szárrész nem. Máskor a növény egyik fajtája alkalmas a táplálkozásra, miközben egészen közeli rokona súlyos mérgezést okozhat (például a fekete bodza-gyalogbodza esetén).

A virágok a lehető legkevesebb hőkezelést igénylik, vagy semmilyet. Teljesen felesleges agyonpárolni, sütni-főzni a szirmokat. A legtöbb nyersen a legfinomabb, ráadásul zamata, illata és színe is így marad hangsúlyos - de járjunk utána, hogy nyersen milyen virág fogyasztható.

Kevesen tudják, hogy a hagymaféléknek a virága is ehető, és amíg a hús vagy köret ízét megadhatjuk a hagymával (módosult szárrész), virágával vidámabbá színezhetjük a zöldköreteket, de zsírszegény sajtok remek kiegészítője is lehet a hagymák aprófürtű virága.

Íme az ehető virágok listája:


Kaporvirág, levendula, kakukkfű virága, tökfélék virága (a cukkinié is), banán virága, kardvirág, kankalin, kamilla, yukka, ibolya, hársfa virága, bodza virága, orgona, sásliliom, pitypang, sarkantyúka, szegfű, tulipán, zsálya, hibiszkusz.

A felsorolás nem teljes körű.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.