Az Észak-Amerikában őshonos apró szemű, piros, kesernyés gyümölcsöt évszázadok óta fogyasztják emberek és állatok egyaránt. Bár nemrégiben felmerült, hogy a félrevezetésre alkalmas „szuper" jelzőt nem volna szabad használni az élelmiszerekkel kapcsolatban, ez a nemrég újra felfedezett gyümölcs valóban nagyon egészséges. A shepherdia néven is ismert ehető bogyók elsősorban az egyesült államokbeli Észak- és Dél-Dakota peremvidékein, az indián rezervátumok környékén teremnek, és az őslakosok egyik kedvenc csemegéjéül szolgáltak.
A bivalybogyó hihetetlenül sok likopint tartalmaz, aminek egyik fő forrása a mindennapi étrendünkben a paradicsom. Emellett egy metil-likopenoát nevű savas összetevő is nagy arányban megtalálható benne, ami természetes ételszínezékként hasznosítható. A kesernyés íz a sok fenol antioxidánsnak tudható be, melyek képesek a rák és a sejtek öregedési folyamatainak megelőzésére – ráadásul ennek révén a gyümölcsből ideális boralapanyag is lehet.
A bivalybogyó kereskedelmi célokra történő termesztése jelenleg korlátozott, de a kutatók úgy nyilatkoztak, hogy a gyümölcs „termesztése, fogyasztása és marketingje a rezervátumok környékén kiaknázásra váró gazdasági és táplálkozástudományi lehetőséget biztosít".
Hol szerezheted be?
Mivel itthon még kevésbé ismert ez a bogyóféle, beszerezni sem lehet, csak botanikus kertekben találkozhatsz vele. Ha a hatóanyagai miatt fogyasztanád a bivalybogyót, akkor helyettesítheted paradicsommal, pirospaprikával, sárgarépával, sütőtökkel és vérnaranccsal is - ezeknek is magas a likopintartalma.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.