Az étrendi rost az emberi szervezet számára megemészthetetlen szénhidrátokból és a növényi sejtek falát alkotó ligninből épül fel. A közelmúltig a kutatók két fő csoportra osztották a rostokat: vízben oldható és vízben nem oldható rostokra. A szakértők ma már más osztályozási rendszereket is alkalmaznak, amelyek a természetes élelmiszerekben fellelhető rostokat (étrendi rostok) és a kivont vagy mesterségesen előállított rostokat (funkcionális rostok) különböztetik meg. A rostanyagokban gazdag étrend egészségügyi előnyei azonban függetlenek attól, hogyan csoportosítják azokat a kutatók. Lássuk, melyek is ezek az előnyök.
Csökkenti a koleszterinszintet
A viszkózus rostok vízzel keveredve zselészerű anyagot alkotnak a gyomorban. Több klinikai kísérlet is kimutatta, hogy a viszkózus rost fogyasztása a totál és a rossz LDL koleszterin szintjét is csökkenti. Ezekben a kísérletekben például babféléket, borsót és lencsét használtak fel.
Csökkenti a szívbetegség előfordulását
A rostban gazdag élelmiszerek nagy mennyiségű fogyasztása csökkenti a szívroham előfordulását és a szívbetegség kialakulását.
Segít a vércukorszint kontrollálásában
Mivel a viszkózus rost az ételekhez hozzáadva zselészerű anyagot alkot a gyomorban, ennek eredményeképpen a tápanyagok lassabban szívódnak fel és kerülnek a véráramba. Ezáltal egyenletesebb az inzulinelválasztás, amely a vérben lévő cukor szállításában játszik szerepet. Ez különösen a cukorbetegek számára jelentős, de egészséges emberekben is gátolja a hirtelen vércukoremelkedést, valamint hosszabban tartó teltségérzetet biztosít.
A székrekedés kezelésére és megelőzésére is kiváló
A rost nem szívódik fel a gyomor-bélrendszerben, ezért a rostban gazdag élelmiszerek növelik a széklet tömegét, és csökkentik a salakanyagnak az emésztőszervrendszeren történő áthaladásához szükséges időt.
Szabályozza a testsúlyt
A magas rosttartalmú élelmiszerek azért okoznak teltségérzetet, mert vizet vonnak magukhoz, kidagadnak a bélrendszerben, ezáltal lassabban haladnak keresztül az emésztőrendszeren, lassabban szívódnak fel, így hosszabb időn keresztül dolgozik a szervezet. A kutatások azt mutatják, hogy a rostdús étrendet követő emberek nagyobb valószínűséggel őrzik meg az egészséges testsúlyt, mint azok, akik nem ilyen étrenden élnek.
Ihász Katalin dietetikus azonban felhívja a figyelmet még egy nagyon lényeges dologra, ez pedig a megfelelő mennyiségű folyadék elfogyasztása. "Az egészséges táplálkozás elengedhetetlen részét képezik a diétás rostok. A napi ajánlott mennyiség 40-50 g. Pozitív hatásaikat csak megfelelő mennyiségű folyadékbevitel mellett fejtik ki, mivel vizet vonnak magukhoz. Ha magas rosttartalmú táplálkozás mellett nem fogyasztasz 2-3 liter folyadékot, ellenkező hatást érhetsz el."
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.