Zöld turmix: csodaszer egész évre

Forrás: Thinkstock -
zöld turmix spenót lúgosítás egészséges életmód fogyókúra
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Millió cikket olvastunk róla, így nemrég úgy döntöttünk, ideje zöld turmixszal indítani a reggelt. Nem is bántuk meg, sőt, azóta már nincs nap zöld ital nélkül. Tudatosan csináljuk, hogy frissebben és egészségesebben induljon a nap - megmutatjuk, hogyan!

Mi a zöld turmix?

Nem új keletű dolog zöldségekből és gyümölcsökből turmixot készíteni, ám 2014-re ért el hihetetlen népszerűséget a zöld turmix. Nemcsak az egészséges életmód hirdetői ontják magukból a recepteket, de a világsztárok is a rabjai lettek. Emily Blunt, Olivia Wilde, Eva Longoria és Cameron Diaz reggel még az utcára sem lép ki, ha nem kapta meg imádott napindítóját. A zöld italok gyümölcsökből és zöld színű zöldségekből készülnek. Nem kell mást tenned, csak felvágva bedobálni őket egy turmixgépbe, és egy kevés vízzel felönteni. A víz mennyisége attól függ, ki milyen sűrűn szereti ezeket az italokat.

Forrás: Thinkstock

Mire jó?

A zöld italok csodálatos módon kipucolják a szervezetet. Rengeteg értékes ásványi anyag, vitamin és enzim jut általuk a szervezetbe. Javítják és helyes útra terelik az emésztést, segítenek megszabadulni a szervezetben felhalmozódott salakanyagoktól, méreganyagoktól. Amellett, hogy energiát adnak, és rendszeres fogyasztásukkal segíthetnek leküzdeni a fáradtságot, komolyabb betegségek gyógyítására és megelőzésére is kiválóak. Csökkentik a szervezetben lévő gyulladásokat, és nem utolsósorban hatásosak a rák megelőzésében.

Mikor fogyaszd?

A zöld turmix reggel a legideálisabb: kipucolja a szervezetet, lúgosít és feltölt energiával. Ráadásul a reggelid is le van tudva, és 5 perc alatt elkészül.

Hogyan készül?

A zöld turmixok alapja nagyobb részben, kb. 60%-ban gyümölcs. Ez lehet banán, körte, kivi, ananász, eper, vagy amihez épp kedved van, a lényeg, hogy sűrű, energiát adó gyümölcs legyen. Ehhez a darabokra vágott gyümölcshöz jön hozzá egy-két marék zöld levél, ami lehet a klasszikus spenóton és sóskán kívül akár madársaláta, tyúkhúr, kelkáposzta, angolzeller vagy koriander is. A fűszerezés teljesen rád van bízva: ha van kedved, adj a turmixodhoz citromlevet, gyömbért vagy más friss fűszert, a lényeg, hogy megmaradjon az egész természetes alapanyagúnak. A zöldségeket és a gyümölcsöt tedd be a turmixgépbe, hígítsd annyi vízzel, amennyire sűrű italt szeretnél, és turmixold össze!

Forrás: Thinkstock

A szerző kedvence:

Hetek óta egy banán, két nagy marék spenót és két deci víz összeturmixolásával kezdem a napot. Ezt a kombót még az is bátran ihatja, aki egyébként nem szereti a spenótot főzelékként, hiszen alig érezni az ízét. Az eredmény számomra nyilvánvaló: az ital legalább annyira felfrissít, mint egy bögre kávé, energikus leszek tőle egész délelőtt, és a bőrömre is csodásan hat. Egy hónappal a kúrám kezdete után a narancsbőröm kezd eltűnni, így semmiképp sem állok le ezzel a csodaszerrel!

Mit mond a szakértő?

Ihász Katalin dietetikus szerint is nagyszerű választás a zöld turmix fogyasztása. "Mivel nyersen turmixoljuk össze a hozzávalókat, így azok vitamin- és ásványianyag-tartalma sokkal koncentráltabb. Akinek ez a szokásostól eltérő ízvilág elnyeri a tetszését, fogyassza bátran ezeket az italokat, mert nagyon egészségesek!"

Te mennyire éled meg a mindennapokat? Tudatosan éled az életed? Töltsd ki tesztünket - kattins IDE!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.