A zöld leveles zöldségfélék a legtáplálóbb élelmiszerek, amit csak választhatsz. Tele vannak A-, B-, K- és más vitaminokkal, ráadásul rengeteg ásványi anyagot, például kalciumot, vasat, káliumot és magnéziumot is tartalmaznak, és gazdag antioxidánsforrások is. A leveles zöldségek fitokemikáliákat is tartalmaznak, olyan természetes vegyületeket, amelyek segítenek megelőzni az artériák megkeményedését, és visszaszorítják a szívbetegséggel összefüggő gyulladást. A zöldségekben lévő vitaminok, ásványi anyagok, antioxidánsok és fitokemikáliák együttes hatása elősegíti a sejtek méregtelenítését és a DNS-t károsító szabadgyökök eltávolítását, ami a daganatos sejtek kialakulását és szaporodását is gátolja.
Ha az alakodra szeretnél odafigyelni, akkor is érdemes minél több zöld színű zöldséget enni: ezek ugyanis a magas rosttartamuknak köszönhetően felgyorsítják az anyagcserét és teltségérzetet nyújtanak, és mivel kevés szénhidrátot és kalóriát tartalmaznak, gyakorlatilag annyit ehetsz belőlük, amennyit csak akarsz. Próbálj meg legalább 85-140 gramm leveles zöldséget fogyasztani naponta. Íme, néhány tipp az étrend összeállításához.
Mit mond a szakértő?
A Life.hu dietetikus szakértője, Ihász Katalin a következőkre hívja fel a figyelmet: ,,Mint minden zöldség, így a leveles zöldségek is számos vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak. Az elfogyasztásra szánt mennyiséggel azonban vigyázni kell, mert úgynevezett flatulencia faktort tartalmaznak, mely a haspuffadás okozója."
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.