A legfinomabb növényi tejek – nem csak laktózérzékenyeknek

Forrás: Thinkstock -
ital szója tej laktóz intolerancia gabona rizstej laktóztérzékenység
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Annak, aki szereti a tejet, de például laktózérzékenységben szenved, különösen nehezére eshet száműzni az étrendjéből ezt az italt. Szerencsére azonban erre nincs is semmi szükség: ma már számos növényi tej is kapható a piacon, amit az érzékenyebbek is bátran fogyaszthatnak.  

Laktózérzékenység esetén a kókusztej vagy a szójatej mellett a gabonatej és a rizstej a két legjobb opció. De gyakorlatilag bármilyen gabonából előállítható tej, mely ízre és állagra hasonlít az állati eredetű italra, összetevői azonban különböznek tőle.

Forrás: Thinkstock

A szójaitalok és szójatejek előnye, hogy a növényi tejek közül ezek a legolcsóbbak, és a legszélesebb választékban kaphatók. Sőt, készül belőlük puding, joghurt is, ízesített formában is. A rizsitalok és rizstejek a tehéntejek legnépszerűbb alternatívái a laktózérzékenységben szenvedők számára. A rizs könnyen emészthető, és rengeteg B- és E-vitamint, vasat és kalciumot tartalmaz. A kókuszitalokat, kókusztejeket is fogyaszthatják laktózérzékenyek, ráadásul - a rizstejhez hasonlóan - ezeket otthon, saját kezűleg is elkészíthetjük. A kókusz húsára vagy a reszelékre forrásban lévő vizet öntve áztassuk, amíg ki nem hűl, majd turmixgépben vagy botmixerrel turmixoljuk össze, végül szűrjük le. A különböző magitalok, magtejek különböző olajos magokból készülnek és szintén elkészíthetők akár otthon is: egy maréknyi kesudiót, mandulát, mogyorót, diót vagy mákot áztassunk vízben egy órán át, majd töltsünk hozzá még vizet, alaposan turmixoljuk össze, végül szűrjük le, és máris kész a finom, laktózmentes ital.

Forrás: Thinkstock

Heléna, 44 éves

Én néhány éve vagyok laktózérzékeny, ez alatt az idő alatt sokféle alternatív megoldást kipróbáltam. Nálam a sima laktózmentes tej a befutó, de ha választani kell mást, akkor a rizstej áll ízben közel hozzám.

Miért dönt a növényi tejek mellett az, aki nem laktózérzékeny?

A laktózérzékenység tulajdonképp egy skála vége, azaz sokan tudnak egy kevés tejet inni, de egy egész pohár elfogyasztása után már fáj a hasuk. 20 éves kora körül a legtöbb ember jóval kevésbé tudja lebontani a tejcukrot, mint gyerekkorában, és nincs is rá igazán szüksége a szervezetének. Ezért vannak, akik inkább a gabonatej vagy a rizstej előtt állnak meg a boltban, mert ezeket nagy mennyiségben is ihatják. Mások a tej koleszterinszintnövelő hatása miatt váltanak állati eredetűről növényi eredetű verzióra. Ugyanúgy a tej zsírossága riasztja el a fogyókúrázókat is.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.