Medvehagyma
A tavasz egyik, ha nem a legnagyobb sztárja a medvehagyma. Méregtelenítő hatása mellett tisztítja a vért, a veséket, kordában tartja a koleszterinszintet és a vérnyomást, és legalább tizenkétszer hatékonyabb a fokhagymánál. Arra azonban figyelj, hogy a medvehagyma és a mérgező gyöngyvirág levelei könnyen összekeverhetők. Mielőtt leszeded, morzsold meg a levelét, és ha fokhagymaillatot érzel, akkor medvehagyma van a kezedben.
Így fogyaszd
Tehetsz a szendvicsedbe néhány friss levelet, beletépkedheted salátába, olívaolajjal keverve pedig hosszú ideig is eláll. A medvehagymakrémleves és a szendvicskrém is isteniek - a receptekért kattints ide!
Spenót
Vastartalma mellett a spenót tartalmaz A-, C- és E-vitamint, folsavat, béta-karotint, káliumot és kálciumot. Fogyasztása jó hatással van az emésztésre, csökkenti az ízületi gyulladások, csontritkulás, vastagbélrák kockázatát. Oxálsav-tartalma azonban nagyon magas, így nem szabad gyakran fogyasztani, és a pajzsmirigy-promblémával küzdőknek is érdemes óvatosan bánni vele.
Így fogyaszd
A klasszikus spenótfőzelék és a spenótos köret is nagyon finomak, de a nyers spenótot sem árt rendszeresen fogyasztanod. Teheted salátába, és kipróbálhatod banánnal zöld turmixnak. Ez a finomság tökéletes reggeli, emellett vitaminokkal és ásvány anyagokkal tölti fel a szervezetet.
Újhagyma
A tavasz első friss zöldsége bővelkedik vitaminokban, ásványi anyagokban: B-, C-vitamin-tartalma magas, emellett tartalmaz folsavat, vasat, ként, szelént, kalciumot, káliumot, cinket is. Kiváló immunerősítő, gyulladáscsökkentő, antibakteriális hatása van, és az emésztést is javítja.
Így fogyaszd
Az újhagymát lehetőleg nyersen használd fel: salátába tökéletes, szendvicsbe is vághatod, szendvicskrémekbe mártogatva is remek választás.
Hónapos retek
A tél után az újhagyma mellett ez az egyik olyan zöldség, ami azonnal megtalálható a zöldségespultokon. A retek már az ókorban is nagyon népszerű volt, és ez nem is csoda: C-vitamin-tartalma igen magas, a benne található illóolajok pedig serkentik az epe termelődését, kiürülését. A mustárolaj-glikozid tartalma miatt köhögéscsillapító hatása is van, és ha sűrűn fogyasztod, megelőzheted az epekőképződést. Kalóriatartalma nagyon alacsony, ezért a fogyókúrázók is imádják.
Így fogyaszd
A retek nyersen a legfinomabb: magában elrágcsálva is tökéletes, de salátába, esetleg vajas kenyérre szeletelve is mennyei.
Spárga
Évszázadok óta gyógynövényként tartják számon, és ez nem is csoda: vízhajtó és vesekő-eltávolító hatása mellett jótékonyan hat a keringésre és a szervezet méregtelenítésére, de enyhe hashajtó hatása is van. Ha köszvénnyel vagy vesekővel küzdesz, ne fogyaszd túl gyakran a spárgát. Egyesek szerint a spárga elfogyasztása után a vizelet erős szagú lesz - ezt a benne található aminosavaknak tulajdonították. A spárga gazdag A-, B-, C- és E-vitaminban, folsavban, a kalóriatartalma pedig igen alacsony.
Így fogyaszd
A spárga pörköltnek, levesnek is isteni - ITT mutattunk is egy pikáns spárgás levest, ha szereted a különlegességeket. Sütőben, egy csipet sóval meghintve, kevés olívaolajon 7 perc alatt megsül, de feldarabolva is tálalhatod salátához vagy húsok mellé.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.