Zabpehely másként: három fűszer, amivel nagyon feldobhatod

Forrás: Thinkstock -
zab2016 fahéj zab zabpehely zabkása
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Kevés finomabb, gyorsabb és táplálóbb reggeli van a zabkásánál, ami pedig különösen jó benne, az az, hogy abszolút szabadon variálható, mivel ízesíted. Vannak klasszikus, mindenki által kedvelt fűszerek, amikkel nagyjából minden zabkása működik, de sosem késő új recepteket megtanulni: íme, három fűszer, ami garantáltan még finomabbá teszi a tökéletes reggelit! 

Ha valami klasszikusra vágysz: fahéj

Ez a fűszer egy igazi adu ász: a Life.hu szerkesztősége is imádja a fahéjas zabkását. Isteni a sima, mézes-fahéjas változat, de ha még egy almát is reszelsz bele, máris táplálóbb, vitamindúsabb lesz a reggelid. A kakaós-fahéjas verzió is nagyon finom, de a banán-fahéj kombót is érdemes kipróbálnod. A fahéj igazából bármivel működik, és télen különösen jót is tesz. Ihász Katalin dietetikus, a Life.hu szakértője is erre hívta fel a figyelmünket: „Télen érdemes a hőtermelés miatt enyhén csípős ízeket választani. A fahéjnak kiváló baktériumölő hatása van, kellemes lesz tőle a hőérzet. Javaslom, hogy ezekben a hónapokban részesítsük előnyben a természetes immunerősítő finomságokat!”

Forrás: Thinkstock

A fahéjat egyébként a legjobb zsírégető fűszerek között is számontartják,

mert serkenti az emésztést, és csökkenti a felfúvódást. Kiváló gyulladásgátló, keringésjavító, ezért is használják például narancsbőr elleni krémekhez adalékanyagként is.

Fahéj és zab - másként

Ha kása helyett egészséges sütit, nassolnivalót készítenél, a mi kedvencünk a mindent bele egészséges finomság, aminek egyik fő alapanyaga a fahéj. Ha szívesen kipróbálnád, itt megmutattuk, hogyan készül!

A pikánsabb ízek kedvelőinek: szerecsendió

A fahéj mellett a szerecsendió is a melegítő téli fűszerek közé tartozik. Remek baktériumölő, fertőtlenítő hatású, köhögéscsillapító. Az emésztésnek nagyon jót tesz, csakúgy, mint gyomorproblémák esetén. Az indiai védikus írásokban is előfordul a szerecsendió, kisebb mennyiségben pedig csökkenti a vérnyomást. A belőle készült olaj stresszoldó hatású, emellett masszírozásra is alkalmazzák, mert jót tesz izomfájdalom és ízületi gyulladás esetén. Akut hasmenés fennállásakor azonban kerülni kell a fogyasztását.

Forrás: Thinkstock

A szerecsendió antioxidáns-hatású, sőt, évszázadokkal ezelőtt afrodiziákumként is alkalmazták.

A bőrre is nagyon jótékony hatással van: eltünteti a pattanásokat, mitesszereket, készíthetsz belőle házi bőrradírt, mert simává, ragyogóvá varázsolja az arcot.

Ha zabkásába használod a szerecsendiót, akkor sem lőhetsz mellé: kombináld egy kevés fahéjjal, vaníliával, és törj bele egy banánt – mennyei lesz!

De megbolondíthatod a szerecsendiós zabkását egy kis reszelt gyömbérrel és mazsolával is, ha kedveled a kicsit csípősebb ízeket. Sőt, egy reszelt alma is remekül beleillik majd a képbe!

Szokatlan, de isteni finom: menta

Kóstoltál már mentás zabkását? Érdemes, a menta ugyanis nemcsak az édes, de a sós zabkásához is remekül passzol.

Ugyan nem melegítő fűszer, így télen kevesebb mentát eszünk, de egészséges, és nagyon feldobja a végeredményt. A borsmentát egy korábbi cikkünkben a zsírbontás szakértőjeként emlegettük, nem véletlenül: segít emésztési problémák esetén, csökkenti a felfúvódást, a teltségérzetet, megfázáskor is jótékonyan hat, emellett fertőtleníti a szájüreget is.

Forrás: Thinkstock

A diétázóknak is érdemes beiktatniuk az étrendjükbe, a mentatea ugyanis serkenti az anyagcserét, és javítja az emésztést.

De hogyan passzol a menta a zabkásába? A kész kásába törj össze egy édes banánt, mehet bele natúr kakaópor, reszelhetsz rá egy kevés jó minőségű étcsokit, és ízesítheted mentával – mennyei lesz!

De ha kihagynád a csokit, a következőt is érdemes kipróbálni: a banános zabkásához adj egy kis citromhéjat, mentalevelet, és ha van otthon, szedj elő a fagyasztóból egy kis epret 0 ez egy frissítő, könnyű zabkása. Ha kísérletező kedvedben vagy, és nincs kedved különösebben édes reggelihez, banán helyett cukkinit reszelj a zabkásádba!

Tudj meg mindent a zabról!

A zabkása az abszolút tökéletes reggeli: nem éhezel meg tőle, úgy variálod, ahogy csak kedved tartja, és feltölt energiával, rostokkal, ásványi anyagokkal. A zab nemcsak azoknak tökéletes étel, akik fogyni szeretnének – itt már írtunk számtalan pozitív hatásáról. Ha pedig zabkása, olvasd el, hogyan tartja magát szuper formában a magyar zabkásakirálylány!
Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.