A zsírok táplálkozásunkban létfontosságú szerepet töltenek be, akárcsak a szénhidrátok vagy a fehérjék. De ahogy ezeknél sem, úgy a zsíroknál, olajoknál sem mindegy, hogy milyen formában és mennyit viszünk be a szervezetünkbe.
A zsírok alapvetően energiát biztosítanak, tartaléktápanyagként szolgálnak, és nélkülözhetetlenek a zsírokban oldódó vitaminok felszívódásában, valamint a hormontermelődéshez és az idegrendszer működéséhez is elengedhetetlenek, így sokféle módon hozzájárulnak ahhoz, hogy szervezetünk megőrizze az egészségét.
A tápanyagok aránya
A WHO (Egészségügyi Világszervezet) ajánlása alapján a maximális napi beviteli arányok az energia százalékában: szénhidrátból 55%, fehérjéből 15% és zsírokból 30%, ebből a telített zsírok aránya maximum 10%, az egyszeresen telítetleneké 12% és a többszörösen telítetleneké 8% körül optimális. A mértékkel és az arányokkal érdemes tisztában lenni, mert a túlzott zsírbevitel betegségek előidézője lehet, elsősorban a szív- és keringési megbetegedéseké. Táplálkozásunk zsírbevételét állati és növényi eredetű zsiradékokból egyaránt biztosíthatjuk, de ezek között fontos egyensúlyt tartani.
Telített és telítetlen zsírok
Az állati zsírok nagyobb mennyiségben tartalmaznak telített és egyszeresen telítetlen zsírsavakat, míg a növényi zsiradékok egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavakban egyaránt gazdagok.
Az állati eredetű telített zsírsavak túlzott bevitele növelheti az LDL, vagyis a rossz koleszterin szintjét, így negatív hatást gyakorolhatnak a szív- és érrendszerre. De fontos hangsúlyozni, hogy itt valóban a mértéktelen fogyasztásról van szó, azt pedig sokan elfelejtik hozzátenni, hogy a telítetlen és többszörösen telítetlen zsírok túlzott fogyasztása sem egészséges.
Abonyi Orsi dietetikus szerint az ómega-3- és ómega-6-zsírsavak túlzott fogyasztása is káros lehet, tehát – mint a táplálkozásban általában – a zsíroknál is oda kell figyelni a mértékletességre.
A vitaminok felszívódása
Hiába visszük be a sok vitamint, ha nem fogyasztunk zsírokat, az A-, D-, K- és E-vitaminok nem fognak tudni felszívódni”
Az A-vitamin nélkülözhetetlen a szem, a bőr és a nyálkahártyák nedvességtartalmának beállításában. A D-vitamin többek között a fogak és csontozat normál felépítését biztosítja. Az E-vitamin erős antioxidáns hatásának köszönhetően segít a sejtek öregedésének gátlásában, míg a K-vitamin a vese működése, a csontképzés és az ún. véralvadási faktorok bioszintézise során nélkülözhetetlen.
A kiegyensúlyozott táplálkozás 7 szabálya
Ki ne szeretne karcsúbb, egészségesebb és nagyobb önbizalommal megáldott lenni, különösen ilyenkor, amikor közeledik a nyár? A sikerhez vezető út első lépése az elhatározás, amit aztán a helyesen kivitelezett megvalósításnak kell követnie. Már-már köztudott, hogy az egészséges életmódot 70%-ban az étkezés, 30%-ban a sport határozza meg. Ezért most a kiegyensúlyozott táplálkozáshoz adunk tippeket!Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.