„Nálam már december 1-jén elkezdődik a karácsonyi készülődés!"– meséli Liptai Claudia, aki számára, most, hogy újra kisgyerek van a családban, még fontosabbá vált ez az ünnep. „Nálunk mindig a Jézuska csenget! Most pedig, hogy újra van kisgyermek, akinek fontos a hite a Jézuskában, az ünnepek során még inkább figyelünk ezekre a hagyományokra. A közös sütés-főzés például elmaradhatatlan eleme a készülődésnek, és bármi legyen is az aktuálisan kedvenc sütemény, a lényeg, hogy itthon készítsük el közösen."
Claudia párja, Pataki Ádám cukrászmester szerint a konyhai munkálatokban teljesen kezdők is bátran belevághatnak egy-egy ünnepi finomság elkészítésébe, hiszen az otthon készült sütemény ajándék az egész családnak. Ráadásul nem is kell nagy dolgokra gondolni, hiszen fahéjjal, szegfűszeggel, csillagánizzsal vagy kandírozott gyümölcsökkel szinte bármilyen sütemény ünnepivé varázsolható, „A legfontosabb a kitartás és az, hogy nem szabad megijedni az elsőre bonyolultabbnak tűnő feladatoktól. Ha azonban ezen túllendülünk, bátran belevethetjük magunkat a süteménykészítés rejtelmeibe. Számomra a karácsonyi asztalról nem hiányozhat a tradicionális bejgli, illetve a szilvalekvárral vagy dióval töltött hókifli sem. Mivel szeretem a különböző nemzetek süteményeit, így az olaszok Panettonéját vagy a németek marcipános stollenkalácsát is nagy örömmel teszem a karácsonyi asztalra" – mondta el a cukrászmester, aki azúttal az ünnepi tart receptjét osztotta meg velünk.
Tartlette:
A vajat a sóval, a porcukorral, a mandulaliszttel, a tojásokkal, és a kevesebb mennyiségű liszttel lágyan összekeverjük. Ha összeállt a tésztánk, gyors mozdulatokkal hozzáadjuk a nagyobb mennyiségű lisztet is. Egy éjszakára hűtőbe tesszük. Kinyújtjuk kb. 2-3 mm vastagságúra, tart formába helyezzük, és 160 fokon megsütjük.
Citromkrém:
A cukrot a citromlével, a finomra reszelt citromhéjjal, és a tojásokkal felfőzzük. Kb. 40-50 Celsius foknál a puha vajat belekeverjük. Egy éjszakára hűtőbe tesszük. Másnap nyomózsákba tesszük és az olvasztott csokoládéval előzetesen kikent tartformába töltjük. Az elkészült süteményeket ízlés szerint dekorálhatjuk kandírozott gyümölcsökkel, magvakkal és csokoládéval, de az igazi ínyencek arany porral is bátran kísérletezhetnek.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.