Nagy Zita: Mit eszik a vega gyerek?
Boook kiadó, 2017
A növényi étrenden belül is létezik a gyermekek kitűnő egészségéhez vezető, teljes értékű vegyes táplálkozás. Azok számára, akik már tettek néhány lépést a tudatos táplálkozás és a vegetáriánus étrend felé vezető úton, különösen fontos, hogy mit eszik a család, hogyan tudjuk a legkisebbek számára is biztosítani a megfelelő tápanyagot a fejlődéshez és növekedéshez. A Vegán Reggeli írója, Nagy Zita új könyvében a mindennapok gyakorlatából összegyűjtött több mint 60 bevált recept ennek megfelelően kizárólag természetes növényi alapanyagok (zöldségek, gyümölcsök, gabonák és magvak) felhasználásával készül (vagyis nem tartalmaz semmilyen állati eredetű élelmiszert: tejterméket, tojást, mézet, halat és húst), így mind a vegetáriánus, mind a vegán étrend iránt elkötelezettek, mind pedig a növényi alapú ételek iránt csak érdeklődők számára is remek útmutatásként szolgál. A feltüntetett allergének pedig segítenek azoknak, akiknek valamilyen táplálékallergiára is ügyelniük kell.
Steiner Kristóf: Kristóf lakomái - Vegán kalandozás a világ körül
Kulcslyuk kiadó, 2017
"A bohém vándorcigány lét és a hedonista kulinária számomra kéz a kézben járnak. Tekeregve a nagyvilágban, erdőn-mezőn, tengerparton és nagyvárosokban, barátok bérelt apartmanjában és sokcsillagos szállodák ipari konyháiban főzve is abban hiszek, hogy egy aprócska kempinggáztól egy kis elektromos sütőn át egyetlen vágódeszkáig és egy közepesen éles késig bármi alkalmas arra, hogy sokfogásos terülj-terülj asztalkámat rittyentsen, akinek kedve szottyan. Legújabb szakácskönyvemben olyan lakomák receptjeit osztom meg, amelyek elképesztő sebességgel készülnek el – bárhol, bármikor. Jó étvágyat és jó utat kívánok a mediterrán térség, a balkán, a Közel- és Távol-Kelet mesés ízeivel – ahogy az Kristóf konyhájában lenni szokott: csakis vegán módra, de sosem csak vegánoknak" - mondta Kristóf legújabb szakácskönyvéről.
Beke Csilla: Akik elmentek péknek - Interjúk, fotók, receptek egy különleges világból
Csipet kiadó, 2017
Miért dönt úgy egy balett-táncos, egy jogász vagy egy ökológus, hogy pék lesz? Miért finomabb az a kenyér, amit kézműves pékségben veszünk vagy mi magunk sütünk? A választ a kézműves kenyér hazai világának 12 meghatározó szereplőjétől kapjuk meg. A velük készült interjúkból kiderül, mit jelent karriert váltani, pékséget nyitni, azt sikeresen üzemeltetni, illetve kötényt kötni és a házi kenyérsütést népszerűsíteni. Megosztják velünk inspiráló személyes és szakmai útjukat, hitvallásukat és praktikus tanácsaikat, amelyeket a mindennapokban is kamatoztathatunk. Mesélnek a munkájuk minden szépségéről és nehézségéről, valamint arról a megunhatatlan, végtelen lehetőséget kínáló folyamatról, ahogy a kovász hatására a kenyér megszületik. A kulisszák mögé sok-sok fotó nyújt betekintést, a jól bevált receptjeiket (köztük gluténmenteseket is) pedig mostantól nemcsak a pékségükben kóstolhatjuk meg, hanem mi is elkészíthetjük otthon.
Lénárt Gitta: Élő növényi sajtok, tejek - Nyers finomságok, nemcsak laktózérzékenyeknek!
Bioenergetic Kft., 2017
Akár egészségügyi okból (laktózérzékenység), akár etikai megfontolásból mondunk le az állati tejek és tejtermékek fogyasztásáról, a megvalósítás - ötlet hiányában - gyakran nehézségekbe ütközik. Pedig van megoldás: diófélékből néhány egyszerű alapanyag hozzáadásával nagyon finom növényi tejeket, sajtokat készíthetünk, ráadásul igen egyszerűen. Lénárt Gitta, a nyers táplálkozás szakértőjének új "élő" könyve ezúttal a növényi tejek, sajtok és túrófélék készítésének világába vezeti el az olvasót. Szemgyönyörködtető és ínycsiklandó receptjeivel nemcsak azoknak kínál egészséges alternatívát, akik szeretnének áttérni a teljes értékű növényi étrendre, hanem remek ötletekkel szolgál az új és izgalmas ízeket kedvelő kísérletezőknek is.
Dr. Andrási Nóra: Mindenmentes 2.
Boook kiadó, 2017
A 2016-ban kiadott, első Mindenmentes kötet hazai olvasói sikere után a második kötet is azt szeretné bemutatni, hogy a „mindenmentes" korántsem az ízek, a zamatok hiányát, hanem a teljes értékű, egészséges és tápláló alapanyagokból készült ételeket jelenti a mindennapokban. Szerzője, az eredetileg gyógyszerész és kutató dr. Andrási Nóra, a Nóri mindenmentes konyhája blog írója újabb 70 receptet gyűjtött össze, amelyek beilleszthetők cukor-, glutén-, tejtermék- és tojásmentes, valamint a 160 gramm szénhidrátos diétába. A receptek a házilag készült pékáruk és vegán tejtermékek mellett könnyen elkészíthető útravalókat, hétköznapi és hétvégére való főételeket, illetve desszerteket sorakoztatnak fel. A receptek olyan olvasóknak is inspirációként szolgálnak, akiket szerencsés módon nem érint a táplálékallergia vagy az inzulinrezisztencia-étrend, de szeretnének egészségesebben, tudatosabban táplálkozni.
Kiss Dóri: Életem gluténmentesen
Boook Kiadó, 2017
Kiss Dóri 2012 augusztusában hiánypótló felületként Gluténmentesélet néven blogot indított azzal a céllal, hogy ismeretei, sikerei és kudarcai alapján segíthessen gluténérzékeny sorstársainak. Az oldalnak mára több tízezer követője van. A blogger első könyve, az Életem gluténmentesen az eltelt öt év tapasztalatait, a betegséggel folytatott küzdelem tanulságait osztja meg az olvasókkal 35 gondosan összeválogatott, bármilyen hétköznapi vagy különleges alkalomra elkészíthető gluténmentes étel receptjével megspékelve. Mert lehet egy átlagos munkanap, karácsony vagy nyári pancsolás csalogató partibüfékkel, Dóri elárulja, hogyan süssünk glutén nélküli bagettet, zserbós csillagkalácsot, rizslisztes kenyérlángost, de kiderül az is, hogy a vajpuha krumplis pogácsával vagy a gyümölcsös túrótortával miként varázsolhatjuk el percek alatt a hozzánk érkező – nem gluténérzékeny, de annál éhesebb – vendégeket.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.