Az Asunta-ügy mindenkit sokkol: máig nem tudni, miért kellett meghalnia a 13 éves kislánynak

Az Asunta ügy, Rosario Porto
Getty Images - Europa Press Entertainment
igaz történet sorozat Netflix
A 12 éves Asunta Basterra meggyilkolása még 2013-ban letaglózta Spanyolországot és hatalmas figyelem kísérte a nyomozást is. A bűntényből és az annak hátterében álló családi drámából minisorozat készült. Az Asunta-ügy egy hete látható a Netflixen, és már a toplista első helyére is került.

A kínai születésű Asunta Fong Yang eltűnését spanyol örökbefogadó szülei jelentették be, pár nappal később pedig a kislány holttestét egy út szélén találták meg vidéken, ahol a családnak hétvégi háza volt. A nyomozók már az első bizonyítékok felfedezésekor Asunta anyját, Rosario Portót gyanúsították a gyilkossággal, az apát, Alfonso Basterrát pedig bűnrészesség vádjával tartóztatták le. 

Az Asunta-ügy
Az Asunta-ügy megtörtént eset alapján készült.
Forrás: Netflix

Ki volt Asunta Basterra? 

Asuntát kilenc hónapos korában Kínából fogadta örökbe egy spanyol házaspár, Rosario Porto Ortega és Alfonso Basterra Camporro. Spanyolországban nőtt fel, igazi zenei zseni volt: zongorázott és hegedült, de tehetséges volt a balett-táncban is, több nyelven beszélt. A kislány nem sokkal a 13. születésnapja előtt tűnt el 2013-ban. 

A halálát megelőző hetekben - a már hónapokkal korábban elvált - szülei azt állították, látták, ahogy egy álarcos betolakodó megpróbálta megfojtani a gyereket a szobájában, ám ezt akkor nem jelentették a rendőrségen. Vannak, akik úgy vélik, hogy a férfi valójában már akkor meg akarta ölni a kislányt, mások szerint szerették volna, ha a környezetük úgy hiszi, hogy Asunta csak kitalálta a történteket, ami ürügyül szolgált annak, hogy nyugtatókat adjanak neki. A következő hetekben Asuntáról a tanárai azt állították, hogy szédült a zeneóráin, a gyerek pedig elmondta az iskola igazgatónőjének, hogy a szülei fehér port adtak neki, amitől elálmosodott. A törvényszéki orvosszakértők Asunta halála után toxikus mennyiségű lorazepam nevű nyugtatót találtak a szervezetében, többek között a hajában, ebből arra következtettek, hogy hónapok óta szedte a gyógyszert. Időközben a patikákat is lenyomozták, kiderült, hogy Basterra 10 hét alatt több mint 170 lorazepam hatóanyagú szorongásoldó gyógyszert szerzett be, arra a kérdésre pedig egyikük sem tudott válaszolni, mit keres a kislány szervezetében a gyógyszer, pláne ekkora mennyiségben. 

Asunta, Netflix
Asunta a Netflix minisorozatában.
Forrás: Netflix

A nyomozás során az egyik tanú sokkoló történetről számolt be, azt állította, hogy Asunta egyszer azt mondta a zenetanárának: „az anyám meg akar ölni”. 

Kik Asunta örökbefogadó szülei? 

Rosario Porto ügyvéd, Alfonso Basterra, szabadúszó újságíró volt: felső-középosztálybeli családból származtak, a tanúk a tárgyalás során mind azt vallották, mintaszülei voltak Asuntának, mindent megadtak neki és szerették. 

Rosario Porto mentális gondokkal és öngyilkossági késztetésekkel küzdött, többször kezelték pszichiátrián. A nő és férje 2013-ban váltak el, akkor derült ki, hogy Rosariónak viszonya van. Porto ekkor idegösszeomlást kapott: nem tudni, a válása, a szeretőjével való szakítása, vagy szülei halála vezetett-e idáig. 

(Asunta meggyilkolása után felmerült, hogy nyomozást indítanak Porto szülei halála ügyében is, ugyanis egyikük sem küzdött halálos betegséggel, de mivel elhunytukkor idegenkezűség gyanúja nem merült el, nem boncolták fel őket. Később úgy gondolták, a házaspár az örökség miatt megölhette őket.)

Máig nem tudni, miért kellett meghalnia a kislánynak

Asunta 2013. szeptember 21-én tűnt el. Utoljára azt látták, hogy visszatért anyja lakásába, miután meglátogatta az akkor már hónapok óta külön élő apját. Rosario azt állította, hogy 19 órakor hagyta el a házat, és este fél kilenckor tért vissza. Az anyáról és lányáról azonban kamerafelvételeket találtak egy benzinkútnál 18:30-kor. Rosario ezután azt állította, hogy először magával vitte Asuntát, de aztán hazavitte — vallomásába többször belezavarodott.

Asunta holttestét egy út szélén találták meg, 5 km-re Rosario vidéki házától, nem sokkal az eltűnése után. A nyomozás során a rendőrség felfedezte, hogy Rosario megpróbált megszabadulni a fürdőszobai kukája tartalmától, amely ugyanazt a narancssárga zsineget tartalmazta, amellyel Asunta holttestét megkötözték. Ezt követően Rosariót és volt férjét, Alfonsót letartóztatták gyilkosság miatt.

A vád azt állította, Rosario volt az, aki megfojtotta a lányát, míg Alfonsót bűnrészesség miatt ítélték el. Az esküdtek bűnösnek találták a szülőket, mindketten 18 évet letöltendő börtönbüntetést kaptak. 

Parents Suspected of Killing Daughter in Santiago de Compostela, rosario bastera
Rosario öngyilkos lett 2020 novemberében.
Forrás: Getty Images

A férfi arra hivatkozva, hogy nincs bizonyíték arra, hogy a gyilkosság idején a házban tartózkodott volna, fellebbezett a döntés ellen, amit a legfelsőbb bíróság elutasított. A bíró úgy vélte, Basterra épp annyira bűnös, mint Rosario Porto, ugyanis ő segített volt feleségének kitervelni és végrehajtani Asunta meggyilkolását. 

Parents Suspected of Killing Daughter in Santiago de Compostela
Alfonso Basterra a mai napig börtönbüntetését tölti. 
Forrás: Europa Press via Getty Images

Hol van most Alfonso Basterra és Rosario Porto? 

Alfonso 11 éves börtönbüntetését tölti a spanyolországi Teixeiro börtönben, Rosario 2020 novemberében - többszörös öngyilkossági kísérlet után - eldobta magától az életét.

Miért kellett meghalnia Asuntának?

Asunta meggyilkolásának indítékaira a mai napig nem derült fény. Vannak, akik a szülők, főleg Rosario mentális problémáit vélik a gyilkosság okának: úgy gondolják, hogy tönkrement párkapcsolata(i) után már úgy érezte, nem akarja nevelni a kamaszodó kislányt és ebben Alfonso is egyetértett vele, illetve mindenáron vissza akarta szerezni volt feleségét, és ezért bármire kapható volt.  Mások szerint anyagi okok húzódhatnak a borzasztó bűntény hátterében. A rejtély most már úgy tűnik, örökre az marad, ha csak a még élő örökbefogadó apa, Alfonso nem mondja el egyszer a teljes igazságot. 

A film előzetesét itt nézheted meg, a sorozat a Netflixen látható. 

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.