Egészségesebbek és boldogabbak a hosszútávon dolgozó anyák?

Forrás: mommyworks.hu -
édesanya PR cikk család Mommy Works
Az anyaság és a mindennapos munka közt a tökéletes egyensúlyt megtalálni sosem volt egyszerű feladat. Bizonyos kutatások azonban azt mutatják, hogy a dolgozó édesanyák egészségesebbek és boldogabbak azoknál, akik kizárólag háztartásbeliként élik mindennapjaikat. A munkakeresés ezzel szemben sokszor megterhelő és stresszes feladat lehet. Ebben segít a Mommy Works weboldala, ahol az álláshirdetések célközönségét az édesanyák jelentik.
Forrás: mommyworks.hu

„Sokan vélik úgy, hogy a gyereknevelés mellett történő munkavállalás stresszes és kimerítő feladat. Ez azonban nem feltétlenül kell, hogy így legyen” – ezen a véleményen van Szabados János, a mommyworks.hu oldal üzemeltetője, aki szerint a megfelelő körülmények mellett a munkavállalás határozottan pozitív hatásokat gyakorolhat az édesanyák mindennapjaira.

Ezt az állítást a közelmúltban több kutatás is igazolta, melyek szerint, ha a megfelelő körülmények teljesülnek, a dolgozó édesanyák fittebbek, energikusabbak és egészségesebbek is lehetnek azoknál a társaiknál, akik kizárólag a karriernek vagy épp a háztartás vezetésének élnek.

„Fontos azonban tudni, hogy a kérdés szempontjából sok tényező lényeges lehet” – tette hozzá Szabados János, aki szerint annak érdekében, hogy a megfelelő feltételek teljesüljenek, az édesanyáknak már a munkakeresés szakaszában is körültekintőnek kell lenniük.

Fizikailag és mentálisan is fittebbek a dolgozó anyukák

Egy felmérés szerint a 18 évnél fiatalabb gyermeket nevelő anyák a dolgozó nők közül a legmagasabb vitalitási szintet képviselik. Az eredmények azt mutatják, hogy a munkavállalás segít a jobb életminőség elérésében, és hogy a dolgozó anyák nemcsak mentális, de fizikai egészség szempontjából is jobban érzik magukat az átlagos dolgozó nőknél. Mindezt annak ellenére, hogy a dolgozó anyák nagyobb valószínűséggel ütköznek társadalmi akadályokba, ha az egészség megőrzéséről van szó.

Szabados János szerint az eredményeknek több oka is lehet. Egyrészt az anyagi biztonság, amit egy stabil munkahely képes nyújtani, másrészt pedig a szociális aspektus. Társasági életre ugyanis mindenkinek szüksége van, a legtöbb édesanyát pedig lekötik a gyerekekkel kapcsolatos teendők. Így főként a munkahelyen tudnak másokkal találkozni, beszélgetni, tapasztalatokat cserélni, ezáltal rengeteg stresszt és feszültséget levezetve.

„Ahhoz természetesen, hogy dolgozó édesanyaként elégedettek legyünk az életkörülményeinkkel, fontos, hogy megtaláljuk a számunkra ideális állást. Ebben segít a mommyworks.hu weboldala, melynek célja, hogy támogassa azokat a nőket, akik számára a család és a szakmai sikerek egyaránt fontosak, és szeretnék megteremteni a gyereknevelés és a munkavállalás közti, tökéletes egyensúlyt”

Mennyire elégedettek a magyar anyák?

A magyar anyák vitalitásával és egészségi állapotával konkrét kutatás nem foglalkozik, azonban Egy közelmúltban történt felmérés szerint a többségük (63,9 százaléka) teljes munkaidőben dolgozik, míg részmunkaidős állást csak 36,1 százalékuk végez. Mindössze 20 százalék gondolja úgy, hogy egy nő számára az otthon és a gyerekek számítanak a legfontosabb feladatnak. Ez a nemzetközi tapasztalatokat is figyelembe véve azt jelenti, hogy a magyar édesanyák kifejezetten életrevalóak és energikusak, illetve nyitottak a kihívásokra.

Szabados János szerint azonban a kép ennél árnyaltabb, és a dolgozó anyáknak sokszor kell stresszes szituációkkal szembesülniük, már az állásvadászat során is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.