Mindfulness a hétköznapokban: akár főzés közben is gyakorolhatod

főzés, mindfulness
Shutterstock - Photoroyalty
tudatosság A hét embere jelenlét egyensúly jelen
Tudatos jelenlét. Érzéseink, gondolataink kontrollálása. “Jól” megélt pillanatok. Vajon milyen előnyöket hozhat a mindfulness gyakorlása életünkbe? Hogyan sajátítsuk el? A Life.hu cikksorozatának következő részében Oravec Rita önismereti tanácsadóval beszélgettünk.

Minden gondolatnak és érzésnek megvan a maga oka és célja. A mindfulness tudatos jelenlétet, éber figyelmet jelent. Az adott pillanat minden érzékszervünkkel való megtapasztalását. A testi érzeteink, érzelmeink és gondolataink is ide tartoznak. Abban, hogyan hogyan sajátítsuk el ezt a módszert és mik azok a területek, ahol ez igazán segít Oravec Rita önismereti tanácsadó, life- és art coach segít. 

A gondolati torzítás már a múlté

A módszer fogalmát már tisztáztuk, azt még nem, hogy milyen előnyökkel is jár a mindfulness az életünkre nézve. 

A mindfulness előnyei:

  • Segít jobban kapcsolódni a testünkkel, ezáltal gyorsabban észrevesszük, ha valamilyen diszkomfort, betegség áll fenn. 
  • A gyógyulási folyamat során is serkentőleg hathat. 
  • Gyorsabban észrevehetjük azt is, ha egy helyzet vagy egy környezet nem tesz jót nekünk.
  • Segít a gondolataink strukturálásában és a gondolati torzítások elkerülésében, azaz abban, hogy úgy lássuk a dolgokat, ahogy valójában vannak. 
  • A tudatos jelenlét csökkenti a stresszt és a szorongást, mivel ezeket vagy a múlton való rágódás vagy a jövőn való aggódás okozza.
  • Segít reális képet alkotni önmagunkról, ezáltal önmagunk elfogadásában. 
  • Javítja a koncentráló képességünket és a teljesítményünket.
  • Pozitív hozadéka még az élmények mélyebb befogadása, azaz színesebbnek láthatunk egy képet, intenzívebbnek érezhetjük egy étel ízét, vagy egy zene dallamát kellemesebbnek érzékelhetjük.

Manapság mindenki rohan. A legtöbb ember robotpilóta üzemmódban éli az életét. Elvégzi a napi teendőit, majd fáradtan beesik az ágyba. Néha-néha elmegy egy-két programra, de ott is a teendői járnak a fejében, agyban már máshol jár. A mindfulness viszont lehetőséget ad arra, hogy a hétköznapjainkba is beiktathassunk egy kis lassítást, ami manapság már luxusnak számít. Arra, hogy valóban megéljük a jelent, azt a pillanatot, ami egyedi és megismételhetetlen. 

A gondolat világunk tele van múltbéli emlékekkel, amik gyakran előtörnek, amikor hasonló helyzetbe kerülünk. A mindfulness segítségével tudatosíthatjuk magunkban, hogy mi szól a múltnak és mi a jelennek

 – magyarázta Rita.

lány, otthon boldog tánc
Éljük meg a jelent, azt a pillanatot, ami egyedi és megismételhetetlen
Forrás: Shutterstock

Főzz, sétálj, sportolj és vizualizálj tudatosan

A tudatos jelenlétet szinte bármilyen tevékenység közben lehet gyakorolni. Például a főzés vagy a séta kiváló lehetőséget kínál. Kapcsolatainkban akár egy beszélgetés közben is alkalmazhatjuk, főleg, ha épp mi vagyunk a hallgató fél. De a szex is lehet a mindfulness jegyében zajló tevékenység. 

Főzés közben se kapkodj, figyelj arra, amit csinálsz. Használd az érzékszerveidet és nevezd is meg a tapasztaltakat. 

Főzés közbeni jelenlét

Legyen a példánk a zöldségszeletelés, ami közben válaszolhatsz ezekre a kérdésekre: 

Milyen érzés hozzáérni? Milyen a hideg, fémes késsel szemben? 

Milyen színű az adott zöldség? Próbáld meg megnevezni az árnyalatát is. 

Milyen formájú? 

Milyen illata van? Intenzív? Enyhe? 

Milyen az íze? Kapj be egy falatot és lassan rágcsáld el. 

Ízlik neked magában?

Figyelj arra is, hogy mit hallasz. Tudatosíts magadban, hogy milyen hangja van annak, amikor a kés éle a zöldségen áthalad, kettészeli és a vágódeszkának csapódik. 

A főzés más részeit is töltheted ugyanígy tudatos jelenlétben.

Séta közbeni jelenlét

Séta közben is használd az érzékszerveid. Lassan sétálj, élvezz ki minden lépést. Figyeld meg, hogy mit látsz, mi van körülötted. 

Színes e a táj vagy épp szürke, borongós? 

Hideg van? Fázol? Vagy épp meleged van? Milyen érzés a cipődben lépkedni? Hogyan írnád le a talpadban keletkező érzetet? 

Milyen szagot érzel? Esetleg több is keveredik? 

Milyen íz van a szádban? 

Tudatosítsd magadban azt is, ha esetleg feszültséget érzel valahol a testedben. 

 

Lassan sétálj, élvezz ki minden lépést
Forrás: Forrás: Shutterstock

Sportolás során is alkalmazhatjuk a mindfulnesst, főleg meditatív mozgások alkalmasak erre, mint a futás, biciklizés, evezés, jóga vagy az úszás. 

Ilyen egyszerű, mindennapi cselekvések során beépíthető a mindfulness az életünkbe. De persze vannak kifejezett mindfulness relaxációs gyakorlatok is. Például reggel, ébredés után ülve vagy akár fekve is végezhető, csukott szemmel a reggeli napfény vizualizáció

 – fejtette ki Rita.

Reggeli napfény vizualizáció 

Első lépésként az érzékszerveidre támaszkodva, tudatosítsd magadban, hogy mit érzékelsz. 

Milyen a takaró tapintás? Milyen érzés ahogy rádnehezedik? 

Milyen illatokat érzel? Mit hallasz? 

Majd képzeld el az épp rádsütő napfényt, miközben mélyeket lélegzel. Képzeld el, hogy beszívod az aranyló levegőt, majd kifújod.

Ahogy folyamatosan lélegzel, képzeled el, hogy egyre gyűlik körülötted az arany levegő, körbeveszi a testedet és megtölti a szobát.

Pihenj néhány percig ebben a kellemes, meleg levegőben. Érezd, ahogy feltölt és vibrál.

Majd lassan mozgasd meg a tagjaidat és nyisd ki a szemed.

Ez a gyakorlat kb. 5 percet vesz igénybe és serkenti a szerotonin, azaz a boldogsághormon termelését. 

 

relax, nő, meditáció,
A tudatos jelenlétet bármilyen tevékenység közben lehet gyakorolni
Forrás: Shutterstock

Éld át a tudatos jelenlét örömét és nyugalmát

A jelenre koncentrálás sok felesleges gyötrelemtől kímél meg minket, ami sokban hozzájárul az érzelmi egyensúlyunkhoz. 

A mindfulness fontos összetevője az ítélkezésmentesség, fontos, hogy átgondoljuk egy adott helyzet kapcsán, hogy ez vagy egy adott személy milyen érzelmeket vált ki belőlünk. Nem szabad, hogy a múlt tapasztalatai alapján a jövőn rágódjunk. Fontos, hogy ilyen helyzetben tudatosan vissza tudjunk térni a jelenbe. Ez azonban sok gyakorlást igényel. Ha eddig még soha nem végeztünk mindfulness gyakorlatokat, nem fog maradéktalanul megnyugtatni és kiegyensúlyozni egyetlen gyakorlat.

 „Nincs rá időm” - avagy sok a tévhit

Bármilyen hétköznapi tevékenységbe be lehet iktatni a mindfulness módszerét. Az csak döntés kérdése, hogy arra szánunk időt, hogy rágódunk valamin, vagy arra, hogy megéljük az adott pillanatot. 

Tévhit lehet az is, hogy a tudatos jelenlét az érzéseink is gondolataink kontrollálásáról szól. A mindfulness során hagyjuk magunknak megtapasztalni az adott élményt, aminek része az is, hogy épp mit érzünk és mit gondolunk. Nem ítélkezünk felettük. Ha dühösek vagyunk, félünk vagy épp nyugodtak vagyunk, az is teljesen rendben van. Sőt az is, ha a gyakorlása közben elterelődik a figyelmünk és épp azon kapjuk magunkat, hogy a másnapi teendőinken agyalunk. 

Minden gondolatnak és érzésnek megvan a maga oka és célja. 

Talán tévhit lehet az is, hogy gyorsan elsajátítható és nem igényel gyakorlást. Ahhoz, hogy valóban pozitív hatása legyen a napjainkra, nem elég havi egyszer végezni, hanem heti több alkalommal szükséges gyakorolni, mintha csak edzenénk. 

A mindfulness tehát beépíthető életünk minden területére. Ezzel a szemlélettel hozzájárulhatunk egy boldogabb, tudatosabb és sikeresebb jövő kiépítéséhez.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.