kulináris élmény húsvéti sonka húsvét gasztronómia
Az egyik legmeghatározóbb elem a húsvéti asztalon általában a sonka, melyet különböző köretek és fogások kísérnek. Annak érdekében, hogy a fogyasztása valóban élmény legyen, fontos megválasztani mellé a megfelelő bort, ami kihangsúlyozza és még gazdagabbá teszi az ízeket.

„A húsvéti sonka olyan étel, amely könnyen párosítható különböző borokkal. A legfontosabb szempont azonban az, hogy a bor íze kiegészítse és kiemelje a sonka gazdag, sós aromáit” - mondja Lisztes Ivett sommelier. „Azonban a húsvéti sonka mellé választott bor függ a személyes preferenciáktól és az ételekhez szokásos kísérőktől is. Fontos megjegyezni, hogy a jó borválasztásnak nincsenek szabályai - a lényeg az, hogy élvezze az étel és bor kombinációját, és élvezze az ünnepet szeretteivel.”

Lisztes Ivett sommelier
 A bor íze egészítse ki a sonka gazdag, sós aromáit” - mondja Lisztes Ivett sommelier.

A húsvéti sonka mellé ideális választás lehet egy könnyű, száraz vagy félszáraz fehérbor, amely frissességet és savasságot kölcsönöz az ételnek. A Csetvei Juhfark 2020 egy karcos bor, amely illatában intenzíven citrusos és zöldfűszeres, a kortyban pedig megjelenik a vulkanikus talaj tüzes ásványossága. Ez a tulajdonsága az, ami kiváló kísérővé teszi a füstös húsok mellé. 

Egy másik fehér a Holdvölgy Vision Cuvée 2019, mely precíz, tokaji száraz birtokválogatás, eleganciával és lendülettel. Határozott illatában fehérhúsú őszibarack, fűszerekkel meghintett birsalma és spanyol sárgadinnye köszön vissza. Az ízképet barackos fővonal hangsúlyozza, melyet változatos gyümölcsösség és hordós jegyek kísérnek. Lecsengésében mézes és gyümölcsolajos élmény fogad, mely aztán hosszan velünk is marad a kortyban. A tétel egyértelmű feszessége és ereje híven tükrözi a Tokaji borvidék sokszínűségét. 

A sonka mellé fogyasztott üveges mannák sorát vörösborral is bátran folytathatjuk, ehhez a sommelier a Liskar Txiki Garnacha Tinto 2021-es évjáratát ajánlja. 

„Baszk nyelven a txiki a kicsit jelenti, amely a bor rövid érlelésére utal és a könnyedségére. Jóivású fűszeres és fekete gyümölcsökben gazdag vörösbor, amellyel könnyen meg lehet szerettetni a fogyasztókkal a száraz vörösborokat. Ezt a spanyolországi Navarrában készített limitált szériájú, egyedülálló bort ráadásul a világ egyik legismertebb borszakértője, Frank Smulders Master of Wine mutatta be a minap Budapesten, pont nálunk az N28-ban, így aki szemfüles, beugorhat hozzánk húsvét előtt és megvásárolhatja, amíg a készlet tart” - mondja.

Pezsgő a sonka mellé

„A húsvéti sonka kapcsán igen intenzív ízekről beszélhetünk. Sokan gondolják, hogy nincs olyan bor, ami önmagában képes tartani vele a lépést. Itt jönnek a képbe a gyöngyöző, csodás pezsgők és habzóborok. A buborékos nedű ellenpólusként érvényesül a sonka kóstolásakor, amikor az ital tűzijátékszerű pezsgő-játéka izgalmas kontrasztot teremt a füstös ízekkel. Ez hozza magával azt a bizonyos ellentéteken alapuló harmóniát, mely étel-bor társítás témakörén belül az egyik legmagasabb iskolának számít és amiért érdemes kísérletezni a étel-bor párosításokkal” - hangsúlyozza Lisztes Ivett. Ehhez az irányhoz kiváló választás lehet a Barta Pince Tokaji Furmint Magnum pezsgője, mely már önmagában is kuriózum, hiszen a pincénél pezsgőt csak kiemelkedő évjáratokban készítenek.

Bármilyen ital is választunk a sonka mellé, koccintsunk a családra, a barátokra és arra, hogy van kivel megosztani ezeket a meghitt pillanatokat!

A kedves és ötletes tavaszi dekorációkat nem csak a boltban tudjuk beszerezni, magunk is elkészíthetjük. Ebben a cikkünkben szuper ötleteket találsz!

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.