Nincs húsvét a nagyi rétese nélkül: mutatjuk a legjobb receptet

meggyes rétes
New Africa/Shutterstock - New Africa
húsvéti asztal sütés főzés rétes meggy túró
A rétesnek nincsen párja, főleg, ha a nagyi készíti. Húsvét alkalmából elhoztuk nektek a legjobb receptet - a locsolók is imádni fogják!

Nincs húsvét a nagyi isteni rétese nélkül, de nem mindegy, hogyan készítjük el! Nagyon sokan fagyasztott, bolti tésztát használnak hozzá, rossz hír azonban, hogy az igazán jó rétes lényege nem feltétlenül a töltelékben rejlik, sokkal inkább a tésztában! 

Az eredeti rétestésztát nem margarinnal, és nem is búzaliszttel, hanem sertészsírral és rétesliszttel gyúrták össze nagyajáink.

Sokan megriadnak, ha házi tésztáról van  szó, azonban sokkal könnyebb elkészíteni, mint gondolnánk.  Lássuk tehát a legfinomabb rétes receptjét, amit valaha ettél!

A rétestészta hozzávalói (1 rúd réteshez):

  • 15 dkg hűtött vaj (a mennyiség felét helyettesítheted zsírral is)
  • 15 dkg rétesliszt
  • 1,5 dl hideg víz
  • só ízlés szerint

Elsőként a lisztmennyiséget szitáljuk át, majd adjuk hozzá a sót. Ezeket keverjük össze. Ezt követően kockázzuk fel a hideg vajat, majd morzsoljuk bele a lisztes keverékbe, dolgozzuk el. Öntsük hozzá apránként a vizet, és jó alaposan gyúrjuk össze a tésztát. Formázzunk cipót belőle, s tegyük félre egy órára pihenni, takarjuk le konyharuhával. Miután letelt a "pihenőidő", tegyük az egész masszát egy sima, enyhén lisztezett felületre. Addig nyújtsuk, míg szinte átlátszó nem lesz a tésztánk, körülbelül 25-30 centiméteres téglalap lesz belőle. Ha nem egyenes a széle, nyugodtan vágjuk formára. Tegyük a tésztát egy konyharuhára, hogy könnyebb legyen töltés után feltekerni.

Túrós rétes
Forrás: AS Foodstudio/Shutterstock

A túrós töltelék hozzávalói (1 rúd réteshez)

  • 250 gramm túró
  • 1 db tojássárgája
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 evőkanál kristálycukor
  • fél citrom reszelt héja
  • egy evőkanál búzadara

Alaposan törjük össze a túrót, majd adjuk hozzá az ízesítőket - vaníliás cukor, kristálycukor, citrom reszelt héja. Végül keverjük hozzá a tojássárgáját. Ha hígnak érezzük, nyugodtan megszórhatjuk egy evőkanál grízzel. 

A tésztát kenjük meg egy kicsit langyos zsírral, vagy olvasztott vajjal, és szórjuk meg a tészta alsó harmadát egy evőkanál búzadarával. Ezt a részt fogjuk betölteni. Kezdjük el a tésztára kanalazni a tölteléket, de alul maradjon ki minimum 5-6 centiméter, hogy fel tudjuk tekerni. Miután a töltéssel megvagyunk, hajtsuk be a tészta széleit alul és felül is, és egy konyharuha segítségével kezdjük el óvatosan feltekerni. 

A kész rétest tegyük egy sütőpapírral bélelt tepsibe, és süssük 50-60 percig 180 fokon. Ha készen van, várjuk meg, amíg kihűl, vágjunk fel szeleteket, s porcukorral leszórva tálaljuk.

A meggyes töltelék hozzávalói (1 rúd réteshez)

  • 500 gramm magozott meggy
  • 3 evőkanál kristálycukor
  • 1 kávéskanál fahéj
  • 2 evőkanál meggylekvár
  • egy evőkanál búzadara
meggyes rétes
Forrás: New Africa/Shutterstock

A magozott meggyet jól mossuk át, majd adjuk hozzá a fűszereket - kristálycukor, fahéj. Ezt követően tegyük bele az egészet két evőkanál meggylekvárral, s ha szükséges, tegyük bele a búzadarát is, majd jól keverjük össze. A meggyes töltelékkel is hasonlóképpen töltsük meg a tésztánkat, ugyanúgy süssük készre, ahogyan a túrósat. 

Húsvéti kalács, főtt sonka, saláták, tojásos ételek, édes és sós vendégváró sütemények, hidegtálak - Szuper recepteket találsz a Mindmegette húsvéti kínálatában!

 

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.