1. Hagyjuk el az étrend-kiegészítőket
A multivitaminok és agyserkentő tabletták általában több kárt okoznak, mint amennyire hasznosak. Természetes eredetük ellenére gyakran súlyos mellékhatásokkal járnak és gyakran nem jobbak a hatóanyag nélküli placebóknál.
2. Jógázzunk
A stressz rendkívüli módon megterheli az agyat és olyan veszélyes anyagokat szabadít fel a hippocampusban, amelyek károsítják az emlékezési központot és más agyi területeket. A jóga, a meditáció és más relaxációs technikák segítenek ellazulni és csökkenteni a napi stresszt.
3. Fogyasszunk halat hetente háromszor
Az esszenciális zsírsavak, mint az Omega-3 zsírsavak elengedhetetlenek az agyi működési folyamatokhoz. Bár az Omega-3 tartalmú kiegészítők is jótékony hatással lehetnek, a legjobb mégis, ha természetes forrásból, például zsíros halakból jutunk a szükséges Omega-3 mennyiséghez.
4. Igyunk kávét
Egyre több bizonyíték lát napvilágot a koffein jótékony hatásait illetően. A legújabb kutatások szerint napi 2-4 kávé akár 30-60 százalékkal is csökkentheti a szellemi leépülést és az Alzheimer-kór kialakulásának esélyeit. Ennek legvalószínűbb oka a kávé magas antioxidáns-tartalma, ami jótékonyan hat az agyi folyamatokra.
5. Aludjunk naponta 7 órát
Alvás közben emlékeink is a helyükre kerülnek. Ha nem alszunk eleget, az agyi fehérjék nem megfelelően épülnek be, ez pedig jelentősen megnehezíti az emlékezést és a tanulást. A krónikus alváshiány ezen kívül jelentősen növeli az öregkori elbutulás kialakulásának esélyét.
6. Vigyázzunk testünkre
A megelőzhető civilizációs betegségek - cukorbetegség, elhízás, magas vérnyomás - mind hatással vannak agyi működésünkre is. A szisztémás betegségek növelik az öregkori elbutulás és a memóriagondok kialakulásának esélyeit, ezért jobban tesszük, ha lemondunk a dohányzásról, a telített zsírsavakról és a koncentrált cukorbevitelről.
7. Óvatosan fogyókúrázzunk
Bár a túl sok kalória elbutíthatja az agyat, ugyanez igaz a túl kevés kalóriára is. Az extrém fogyókúrás módszerek rontják az agyi működési folyamatokat és memóriagondokat okozhatnak.
8. Étkezzünk tudatosan
Az alacsony glikémiás indexű, rostokban gazdag, jó minőségű zsírokkal és fehérjékkel teli étrend ideális az agyműködés szempontjából.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.