káposzta mákos szilvás gombóc Bódi Margó szabolcsi töltött káposzta
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ez a klasszikus magyaros fogás minden háznál ismert és szeretett étel - de nem úgy, ahogy Margó készíti. 

Hozzávalók:
1 kg sertés darált hús
1/4 kg rizs
2-3 fej vöröshagyma
olaj
pirospaprika

vegeta
bors
2 doboz sűrített paradicsom
1 csomag kockára vágott bacon
4 közepes fej édeskáposzta
2 gerezd fokhagyma


Elkészítés:

A darált húst egy tálba rakom, a rizst megmosom, és hozzáadom a húshoz.

A hagymákat olajon megpirítom, lehúzom a tűzről, majd pirospaprikával megszórom (ez egy pörkölt alap), ráöntöm a húsra és a rizsre. Hozzáadom az egyik sűrített paradicsomot, a sót, a borsot, a vegetát és az összezúzott fokhagymákat. Az egészet kézzel jól összedolgozom.

A káposzták közepét kivágom, forró, de nem lobogó vízbe helyezem fejjel lefelé.
A forró víztől a levelek leválnak a káposztáról, megpuhulnak, majd sorban kiszedem őket. A levelekről a csumát levágom, a közepénél kétfelé hasítom, majd a tölteléket belerakom úgy, hogy kicsi, tölcsér alakú formákat kapjak. Nem kell túl szorosra tekerni, hogy a rizsnek maradjon helye dagadni. Igyekszem minél kisebb káposztákat készíteni.

A megmaradt káposztaleveleket laskára, illetve hosszú csíkokra vágom, a fazék aljára lerakom, majd megszórom egy maréknyi apróra vágott szalonnával, és sorban lerakom a töltött káposztákat. Kétsoronként megszórom újabb szalonnával és addig rakom, amíg el nem fogynak. A fazekat felengedem annyi vízzel, hogy ellepje a káposztákat, és felteszem főni.

Mielőtt puhára főne, karikára vágott paradicsomot, TV paprikát és kaliforniai paprika szeleteket rakok rá, majd a megmaradt egy doboz sűrített paradicsomot kis tálkában forró vízzel elkeverem, és ráöntöm a tetejére. Fedő alatt hagyom, hogy puhára főjön.

Tálalásnál a fazék tetején képződött lecsót félrehúzom, majd kiszedem a töltelékeket tányérra, és a lecsós alapot mellérakom.

Ízlés szerint tejföllel fogyasztható.

Mákos-szilvás gombóc

Hozzávalók:

1 kg burgonya
25 dkg liszt
1 üveg nagyszemű szilvabefőtt
4 csomag vaníliás cukor
3 tojássárgája
1 kocka teavaj
1/4 kg mák
1/4 kg porcukor
1 evőkanál fahéj
1 dl olaj


Elkészítés:

A burgonyákat megpucolom, kockákra vágom, és sós vízben felteszem főni. Mikor puhára főtt, leöntöm róla a sós vizet és összetöröm. Hagyom egy kicsit hűlni, mert ha melegen tenném bele a lisztet, többet venne fel, és nem lenne olyan finom a tésztája. Mikor kihűlt, beleteszem a vajat, a tojássárgáját, és krumplipürét keverek belőle. Hozzáadom a lisztet, elkeverem, és egy lisztezett gyúródeszkára kiöntöm. Gyengéden összegyúrom, hogy tésztaformát kapjak.

Közben a szilvát kimagozom, megszórom vaníliás cukorral és fahéjjal ,és hagyom pihenni, hogy magába szívja az ízeket.

A tésztát sodrófával lisztezett gyúródeszkán két centi vastagságúra nyújtom, majd nagy kockákra vágom. Belehelyezem a szilvát a kocka alakú tészták közepébe, a sarkait összefogom, összenyomom és gombóc alakú formát sodrok.
Vizet forralok, beledobom a gombócokat.

Amíg főnek, egy kevés olajat megmelegítek. Mikor a gombócok a víz felszínére feljönnek, leszűröm, tálba teszem, s végül a forró olajjal meglocsolom. Kicsit megrázom, majd a mákkal és a porcukorral megszórom a gombócokat.

Ízlés szerint vaníliaöntettel is fogyasztható.

Margó mondja:

"Akik még nem kóstolták ezt a változatot, igencsak meg fognak lepődni, mert ebből teljes egészében hiányzik a savanykás íz. Az így készült töltött káposzta édeskés, pikáns aromájával viszont mindenkit levesz a lábáról - én még sosem vallottam vele szégyent. Az ilyen vacsorák után nem győztem körmölni a receptet a vendégeknek. Hát most megosztom mindenkivel."

Barátkozz a Life.hu-val az iWiWen és a Facebookon is!





Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.