Fehérborban párolt póréhagyma |
Hozzávalók: |
- 3-4 nagy póréhagyma, zöld része eltávolítva, és 10 cm hosszúságúra vágva
- 1 evőkanál sós vaj
- 1 csésze száraz fehérbor
- 1 csésze zöldségalaplé
Elkészítés: |
Az Origo Borbár ajánlata: Tornai Classic Somlói Olaszrizling 2007 vagy Barbadillo Sherries Antonio Barbadillo Solear Manzanilla |
Egy egyszerű étel, amiben a hagyma édeskés íze krémessé válik a párolás során. Egy szelet toaston vagy friss baguette-en ugyanolyan finom lehet. Az itallal azonban két kérdés is adódhat: az első, hogy mivel főzzünk, és utána pedig mit igyunk az étel mellé. Főzéshez mindig érdemes olyan bort választani, amit szívesen meg is iszunk az étel mellé. Hibás vagy állott borokat semmiképpen ne használjunk, hiszen ezzel teljesen tönkretehetjük főztünket.
A póréhagyma mellé fehérbort választanék, mely savasságával szépen kiegyensúlyozza az étel édeskés ízét. Könnyű testű száraz fehérbort, melyben nincsenek fás, fűszeres jegyek, inkább friss, citrusos, így chardonnay-t vagy olaszrizlinget ajánlanék. A Somlói Classic Olaszrizling Tornaitól mindenben hozza, amit keresünk. Letisztult, szép, fiatalos savai, ásványossága és gyümölcsössége jól illik az ételbe, és akár az ételhez is. A keserű mandula az utóízében pedig izgalmas lecsengést biztosít.
Kalandvágyóbbaknak az étel mellé egy erősített bort választanék, méghozzá egy sherry-t. Szokatlan választásnak tűnhet, ugyanakkor ez a nagyon könnyű, kamillás és sós jegyeket idéző, élesztős alapjegyekkel rendelkező ital szépen ellensúlyozza az étel gazdag ízeit. A Barbadillo Solear Manzanilla, Sanlúcar de Barrameda bodegáiban a híres élesztőréteg a flór alatt érlelt ital, melyből kisebb üveg is elérhető, de én bátran ajánlanám a nagyobbikat, biztosan el fog fogyni. Ha esetleg mégsem, akkor az olajbogyónak vagy bármely tapasnak kiváló társa lehet, és két-három hétig is bontva eltartható a hűtőszekrényben.
Makifood főzőiskola
Barátkozz a Life.hu-val az iWiWen és a Facebookon is! |
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.