külföld utazás szórakozás szabadidő
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ne legyen lelkiismeret-furdalásod, megérdemled a nyaralást! London, Párizs, Berlin vagy Róma pedig egyszerűen kihagyhatatlan! Ha azonban nem szeretnél üres zsebbel hazatérni, fogadd meg a Life.hu spórolási tippjeit az élményekben gazdag városlátogatáshoz.

1. Készíts magadnak útikönyvet!

Ha már elkezdted szervezni a városlátogatással egybekötött nyaralásodat, ne feledkezz meg a programszervezésről sem. Ehhez ugye kellene egy szuper útikönyv, ha nem kerülnének manapság egy vagyonba. Ne keseredj el, nem maradsz le egyetlen látnivalóról sem, kérj ötleteket az internettől! Nem kerül pénzbe, csupán némi időbe és türelembe, és összeállíthatod magadnak a programokat! Egyszerűen csak jegyzeteld ki, hogy mi az, amit semmiképpen sem hagynál ki, múzeumok, koncertek, kiállítások, éttermek - szerencsére ma már minden fent van a világhálón. Szeretnéd megadni a módját? A kinyomtatott érdekességekből, térképekből akár saját útikalauzt is készíthetsz, amit akár máskor is használhatsz.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

A Life.hu tippje:

Okos a telefonod? Akár iPhone-od, akár androidos készüléked van, a letölthető applikációk között biztosan találsz neked tetszőt! Csak otthon ne felejtsd a mobilodat!

2. Spórolj a szálláson!

Anélkül is spórolhatsz a szálláson, hogy le kellene adnod a kényelmi és más igényeidből! Nincs olyan nagyváros a világon, ahol ne lennének hostelek és egyéb olcsó szállók. Bár ezek nem mindegyikében jár a szobádhoz külön bejáratú konyha vagy fürdőszoba, nem feltétlenül alapfelszereltség a légkondi, de ezek a szállodák legalább tiszták, igényesek és olcsók. Mivel egész nap a városban fogsz bumlizni, úgysem számít sokat, hogy hol hajtod álomra a fejedet. Ha szeretsz biztosra menni, online is foglaltathatsz magadnak szobát a hostelekben! A legtöbb nagyvárosban, ha vége van a tanításnak, kinyitják a kollégiumokat a szállóvendégek előtt. Ennél olcsóbb lakhatási megoldást biztosan nem találsz! Sőt, igazán nosztalgikus nyaralás vár rád, ha egy koleszban foglalsz magadnak szobát.
Hasznos oldalak: www.hihostels.com, www.hostelworld.com

A Life.hu tippje:

Még ennél is olcsóbban szeretnéd megúszni a nyaralást? Ne kérj reggelit, félpanziós vagy teljes ellátást, hanem oldd meg magadnak az étkezést! Ha van a szállásodon konyha, főzz magadnak! Időt és pénzt is megtakaríthatsz, ha előre megtervezed magadnak a menüt gyors, egyszerű és olcsó fogásokból.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

3. Egyél olcsón finomat!

A legolcsóbb megoldás mindig az, ha bevásárolsz és főzöl magadnak - ez nemcsak az itthoni viszonyokra igaz, hanem a világ bármely pontján érvényes! A reggelit megoldhatod magadnak egy közeli pékségben, ezek többségében zárás előtt kedvezményt is kaphatsz! És persze ott vannak a szupermarketek, ahol nemcsak a kínálat óriási, hanem az akciós termékek tárháza is!

Nincs kedved a drága idődet sütés-főzésre pazarolni, amikor egy érdekes metropoliszban vagy? A turistaközpontokon kívül keresgélj éttermet vagy menzát, például egy üzleti negyedben, ahol a déli menü lényegesen olcsóbb, mint a látványosságok közelében. Ha mégis megéhezel városnézés közben, és nem voltál előrelátó, hogy uzsonnát csomagolj magadnak, keress egy hamburgerest vagy egyéb gyorsbüfét, és kapj be egy szendvicset.

A Life.hu tippje:

Hívd segítségül az internetet, és keress kedvedre való étkezési lehetőségeket. Nyomtass magadnak néhány gyors, könnyen elkészíthető receptet, a különböző fórumokon pedig nézd meg, hogy egyes vendéglőkről mit írnak, akik már jártak ott.

4. Közlekedj okosan

Ha olcsón szeretnél eljutni egy idegen városban A-ból B-be, a legjobb, ha a tömegközlekedést használod! A menetrendet és a járatok útvonalát letöltheted a netről, és kinyomtathatod. A legtöbb metropoliszban van lehetőség kedvezményes kártya kiváltására, amellyel nemcsak a közösségi járműveket használhatod olcsóbban vagy akár ingyen, de múzeumokban, éttermekben vagy szállodákban is kaphatsz velük árengedményt. A legtöbb nagyvárosban, a legforgalmasabb csomópontokon önkiszolgáló city-bike-okat találsz, bedobod az aprót a perselybe, és már viheted is a drótszamarat a következő, útba eső bringaállomásig.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

5. Látnivalók ingyen!

A nagyvárosokban mindig jó szívvel és klassz programokkal gondolnak a kispénzű turistákra is! A híres múzeumoknak legtöbbször vannak kiállításaik, amelyeket bizonyos feltételekkel ingyen megnézhetsz. Hogy melyek ezek? Londonban a British Museum és a Tate Gallery meglátogatása nem kerül semmibe, Koppenhágában bármikor, Madridban szerda esténként, Barcelonában vasárnaponként ingyen ámulhatsz a különböző tárlatokon. Párizsban a fiatal turistáknak kedveznek, az állami múzeumokat ugyanis 26 éven alul bárki jegy nélkül látogathatja. Akár ízelítőért, akár információért, keresd fel az általad vágyott kiállítás honlapját, hátha rád is vonatkozik valamilyen kedvezmény!
Hasznos oldalak: www.londonforfree.net, www.gratis-in-berlin.de, www.freeguide-berlin.de

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.