Ünnepeld a Föld napját - Ezeket a programokat kár lenne kihagyni!

Föld Napja
Shutterstock/Julia Ardaran - Julia Ardaran
környezetvédelem Föld Napja ünnep
Biciklis kihívás, természetvédelmi kvíz, állatbemutatók, családi programok – az április 20-i hétvégén izgalmas és változatos rendezvények várnak országszerte a Föld napja alkalmából. Mutatjuk a legérdekesebbeket!

1969 januárjában a kaliforniai Santa Barbara partjainál több mint 10 millió liter nyersolaj ömlött a tengerbe egy olajfúró platformon történt robbanás miatt. Az olajfolt 14 kilométer hosszan terült el a vízen, és több ezer tengeri madár, delfin, fóka és oroszlánfóka halálát okozta. Ez volt az Egyesült Államok történetének egyik legsúlyosabb környezeti katasztrófája, ami felhívta a védelmet a környezetvédelmi szabályozás fontosságára, és elindította a Föld napja kezdeményezést is.  

Minden évben április 22-én a világ 193 országában emberek milliói ünneplik a Föld napját különféle programokkal, melyeknek célja, hogy a felhívják a figyelmet bolygónk megóvásának fontosságára, a levegő és a vizek védelmére, a fenntarthatóságra, valamint egy ökológiailag érzékenyebb életvitelre. Hazánkban is számos helyen tartanak a Föld napja kapcsán rendezvényeket, ezekből válogattunk most össze néhány izgalmas programot a hétvégére.  

 

Vízipók és barátai várják a gyerekeket a Pál-Völgyi Barlangnál 

Ingyenes természetismereti programkavalkáddal várják a családokat a Pál-völgyi kőfejtőben. A kisállatbemutatón házi kedvencként tartható állatok különleges képességére hívják fel a figyelmet. Kiderül többek között, hogy tényleg bűzös-e a görény, miként ijeszt meg egy bütykös csótány, és zavarja-e a hangos zene a siklókat? De lesz természetismereti hétpróba, cincér játszóház, valamint Vízipók és barátai játék, ahol interaktív vízi élővilág bemutatókon ismerkedhetnek meg a gyerekek a különböző rovarok világával. 

Budapest, Pál-völgyi barlang kőfejtő
Pál-völgyi barlang
Forrás: Wikiwand

Helyszín: Budapest, Pál-völgyi barlang kőfejtő 
Időpont: Ápr. 20., szombat 10:00-17:00 

 

Föld Fesztivál 

A Fővárosi Állatkert és partnerszervezetei háromnapos fesztivállal készülnek a Föld napjára, amelyen számos különleges élmény várja a látogatókat. 17 állomáshelyen készülnek változatos programokkal: lesz zoopedagógiai állomás, bemutatják az állatkerti vadállatmentő munkát, de növényismertető és kézművesprogram is várja a gyerekeket. A Föld Fesztivál első napjával elindulnak az egész főszezonban tartó állatetetések, bemutatók és állattréningek. Lesz többek között oroszlánfóka-tréning, pingvin- és hangyász-látványetetés, sőt elefántiskola is. 

állatkert, Budapest,
A Fővárosi Állatkert és partnerszervezetei háromnapos fesztivállal készülnek a Föld napjára
Forrás: MTI/Kovács Attila

Helyszín: Fővárosi Növény- és Állatkert 
Időpont: Április 19-21.  

 

Bioszféra Rezervátum Nap Pécsett 

A Föld napja alkalmából a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatósága, valamint pécsi és Pécs környéki intézmények, szolgáltatók, civil szervezetek izgalmas foglalkozásokkal, játékokkal várják a kicsiket és nagyokat. Az ingyenes családi napon lesznek többek között természetismereti- és ügyességi játékok, hulladék újrahasznosítás, retro olvasóliget, öko-kuckó, lepkézés és kisállat simogató.  

család, kirándulás,
Bioszféra Rezervátum Nap Pécsett 
Forrás: Ground Picture/Shutterstock

Helyszín: Pécs, Tettye tér 
Időpont: Április 20., 10:00-16:00 

 

Családi nap Szegeden 

Pecsétgyűjtéssel egybekötött játékos túrára hívják a családokat a Szegedi Tudományegyetem Fűvészkertjében. Az állomásokon hulladékgyűjtési, újrahasznosítási és természetvédelmi feladatok lesznek, a gyerekeket öko-játékok várják, a jó hangulatról pedig a Habakuk Zenekar Óvjuk meg a Földet! című zenés műsora gondoskodik.  

Szegedi Tudományegyetem Fűvészkert
Családi nap Szegeden 
Forrás: Szegedi Tudományegyetem Fűvészkert 

Helyszín: Szegedi Tudományegyetem Fűvészkert 
Időpont: Április 20., 10:00-16:00 

 

Tekerd körbe a Földet egy nap alatt 

Április 20-21-én a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség egy játékra hívja a bringásokat, aminek keretében megpróbálják körbetekerni a Földet. Ehhez csak egy biciklire, és az ingyenesen letölthető Kerékpárosbarát applikációra van szükség. Az applikációba mindenki feltöltheti, hogy aznap mennyit tekert, a cél pedig, hogy ez a szám a hétvége végére meghaladja a 40.075 kilométert. A kezdeményezés arra is szeretné felhívni a figyelmet, hogy a kerékpározás egy olyan választható közlekedési mód, amivel nemcsak saját egészségünkért, hanem a környezetünk megóvásáért is sokat tehetünk

Tekerd körbe a Földet egy nap alatt
Forrás: BearFotos/Shutterstock

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.