Elérkezett a farsang utolsó hétvégéje, ezt régen úgy hívták, a farsang farka. Ez viszont azt is jelenti, hogy most még érdemes egy jó kis bulit tartani, ahol a desszert mi lehetne más, mint a klasszikus, szalagos farsangi fánk.
Hozzávalók 4-6 személyre:
4 dl tej
1 evőkanál rum
5 dkg vaj
5 tojás sárgája
60 dkg liszt
5 dkg kristálycukor
5 dkg élesztő
1 tasak vaníliás cukor
1 darab citrom reszelt héja
1 csipet só
a tálaláshoz:
porcukor
lekvár
Elkészítési idő: 120 perc
Elkészítés:
2 dl tejet meglangyosítunk, majd 1 mokkáskanál kristálycukorral, ugyanennyi liszttel és az élesztővel felfuttatjuk. 20 perc elteltével az összes alapanyagot: a maradék tejet, kristálycukrot, lisztet, továbbá rumot, tojássárgákat, vaníliás cukrot, pici sót és a citrom reszelt héját egy tálban összekeverjük. Fontos, hogy a liszt és a tej is langyos legyen, de legalább szobahőmérsékletű. A farsangi fánk tésztáját 1 órán át kelesztjük. A kelesztést követően a tésztát 2-3 cm vastagra nyújtjuk, majd letakarva 15-20 percig kelesztjük. Ezután 5-6 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk a tésztát, és nem túl forró olajban, kb. 170 fokon, 5-8 percig sütjük. Porcukorral meghintve és lekvárral tálaljuk.
Extra tippünk:
Ahhoz, hogy a farsangi fánkjaink szép szalagosak legyenek, a fánkokat 4 percig süssük bő olajban, fedő alatt, majd fordítsuk meg, és 4 percig süssük a másik oldalukról is, de ezúttal már fedő nélkül.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.