Melbourne és London talán az a két hely a világon, ahol a speciality kávézók a legnépszerűbbek. Azonban az elmúlt 5 évben szerencsére már itthon is fellendült az érdeklődés a minőségi kávézás iránt. Ennek személy szerint nagyon örülök és hogy egy kicsit többet megtudjak a reggeli kávé ajánlatokról, szóba elegyedek a tulajdonosokkal. Márk az Egyesült Királyságban élt, közel 2 évig és ott szívta magába azt az életérzést, amit a kávézója is visszatükröz.
Belépve a helységbe, egy igazán rendhagyó, industrial stílusú környezet fogad, aminek kialakítása a tulajdonos keze munkáját dícséri. Már a kora reggeli órákban forróság van, ezért jeges kávéra esett a választásom.
Ha már ilyen szuper helyre jöttem, gondoltam kipróbálok több különleges kávét is, olyanokat mint a – cortado, flat white, americano. Filterkávék közül pedig az aeropress-t és a V60-at (ami nevét az eszköz belső szöge által bezárt, 60 fokról kapta)
De mitől speciality? - Tettem fel a kérdést Márknak.
Ez az elnevezés akkor illet meg egy kávézót, ha a dolgozók sikeresen végezték el a barista tanfolyamot és tisztában vannak a kávé professzionális elkészítésével, a kávégépek szakszerű beállításával , karbantartásával és a családias kiszolgálásmóddal, annak érdekében, hogy a legjobb csészeminőséget érjék el.
A speciality kávék alatt olyan kivételes minőségű kávékat értünk, amit szakértő zsűri 100 pontos skálán 80-as ponttal értékel. Ilyenkor számít , hogy miként folyik az ültetvények művelése, az aratás és a kávé feldolgozása. A kávé pörkölésén sok múlik, hiszen ha túl sötétre pörkölik a kávét keserű lesz, ezért mindig a világos szín elérése a cél a pörkölési folyamat során. Így nyerhető ki a kávé eredeti, gyümölcsös, édes íze, ami által egy kifinomultabb ízélményhez jutunk.
Legtrendibb manapság a filterkávé, aminek elkészítésére olyan különböző eszközöket használnak, mint a V60, aeropress és chemex. Ezzel az eljárással készült csokoládébarna ital, elsősorban teára hasonlít. Idő kell a fogyasztásához, hiszen a kávé hűlésével különböző ízjegyek jönnek elő. Egy narancsos-gránátalmás süteményt választottam reggelinek, ami remekül illett a filterkávé ízjegyeihez.
Teljesen magával ragadott az a kedvesség, amit Márktól és csapatától kaptam. Biztos vagyok benne, hogy legközelebb nem csak egy gyors látogatást teszek náluk, hanem kipróbálom az autentikus reggelijüket is. Már ki is néztem a kecskesajtos omlettet bébispenóttal és frissen facsart narancslével!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.