A Texasi Egyetem kutatói megállapították, hogy a nem kielégítő táplálkozás a terhesség első felében komoly károsodást okoz a magzatban: kevesebb sejt-sejt közötti kapcsolat és sejtosztódás alakul ki, melynek következtében nagy az esély arra, hogy a gyermek alacsonyabb IQ-val születik. A magzat életében ugyanis ez a legkritikusabb időszak, ekkor alakulnak ki az idegsejtek és az agysejtek - mondja dr. Peter Nathanielsz.
Szükség van a kalóriákra
A vizsgálat során páviánanyák két csoportját figyelték meg, a kutatók szerint az eredmények az emberekre nézve is relevánsak. Az egyik csoport azt evett, amit csak megkívánt a terhessége első felében, míg a másik csoport 30%-kal kisebb tápértékű ételt kapott. Az eredmények azt mutatták, hogy a kalóriaszegény táplálkozás több száz idegsejt és gén fejlődését befolyásolta. Ez a negatív hatás többszörösen jelentkezik a tizenéves anyák esetében, akik még növésben vannak, illetve az idősebb anyáknál, akik már kevésbé hatékonyan tudják átadni a tápanyagot a babának.
A tanulmányt a Proceedings of the National Academy of Sciences című folyóiratban publikálták.
Barátkozz a Life.hu-val az iWiWen és a Facebookon is! |
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.