1. Hof Van Cleve
Európa 10. legjobb étterme Belgiumban, Kruishoutemben várja az ínyenceket. Peter Goussens séf a helyi specialitásokból hozza ki a legtöbbet, sok friss zöldséggel, salátával és fűszerrel. A Hof van Cleve különlegességei között a halételek és kagylófogások kapnak kiemelt szerepet, így a fogyókúrázók és az egészséges életmód megszállottjai is lelkiismeret-furdalás nélkül böngészhetik az étlapot. A séf azonban nem elégszik meg a régió csodáival, minden ételbe belecsempész egy kis ázsiai varázslatot.
Bővebb infó: http://www.hofvancleve.com/
2. L'Atelier De Joel Robuchon
Joel Robuchon mesterszakács L'Atelierje hol máshol lenne, mint a francia fővárosban. Párizs pedig az ínyencek fővárosa is. Az Eric Lecerf and Philippe Braun séfek által vezetett vendéglő különlegessége, hogy olyan, mint egy szusibár, a vendégek előtt zajlik minden, nincsenek titkok, bárki bepillanthat a boszorkánykonyhába. Bár Európa kilencedik legjobb étterméről van szó, a hangulat mégis oldott, a hely közvetlen, barátságos és könnyed.
Bővebb infó: http://www.joel-robuchon.net/
3. L'Astrance
Európa 8. legkülönlegesebb étterme csakúgy, mint az előző, Párizsban található. Pascal Barbot 2000-ben nyitotta meg saját üzletét, előtte L'Arpege-ben vezette a mesterkonyhát. 11 év alatt a mesterszakács a kontinens egyik leginnovatívabb és legegyedibb éttermét hozta létre. A híres L'Astrance egyik különlegessége, hogy a pincér nem étlappal fogadja a vendégeket, hanem őszinte érdeklődéssel. A betérők ugyanis nem a menük között válogathatnak, hanem elmondják, hogy mit ennének, a séf pedig kreatívan elkészíti azt, vagy valami hasonlót.
Bővebb infó: http://www.gastroville.com
4. Le Chateaubriand
És ismét a szerelem illetve Franciaország fővárosa. A Le Chateaubriand terítetlen asztalai és kényelmetlennek tűnő székei könnyedén hűvös, elegáns, de nem sznob hangulatot árasztanak. A kiváló minőség azonban egyáltalán nem tükröződik vissza az étlap árain. Az étterem fix áron kínálja ötfogásos menüit, amelyekhez remekül illenek a Le Chateaubriand saját pincészetéből származó nemes tájborok.
Bővebb infó: http://www.lechateaubriand.com/
5. Arzak
A spanyolországi, San Sebastiano-i étteremben magától értetődik a családias hangulat, hiszen az Arzakot Juan Maria Arzak és lánya, Elena Arzak vezeti. A kockás asztalterítő és a csevegni szerető felszolgálók helyett itt azonban más világ fogad: illatos, színes és egészen újszerű. A mesteri séfduó ráadásul nemcsak az ételekkel képes csodára, hanem a konyhában és az étteremben is helyt állnak egyszerre, nem csoda, hogy vendégeik visszajárnak.
Bővebb infó: http://www.arzak.es/
6. The Fat Duck
A Fat Duck Nagy-Britannia ízes-illatos ékköve, az apró, de stílusos és világhírű étterem Bray-ben található. Heston Blumenthal séf csodás ételkölteményei nem kimondottan angol ízek, nem brit tálalásban, mégis minden fogásban, minden falatban ott érződik valami a ködös Albion aromájából. A vendéglő tulajdonosa ráadásul elmondhatja magáról azt, amit rajta kívül kevesen. A Fat Duck az ínyenc zarándokok egyik kedvence, sokan csak az étterem kínálatáért képesek Bray-be utazni.
Bővebb infó: http://www.fatduck.co.uk/
7. Osteria Francescana
Az Osteria Francescana szakácsai a világ minden pontjának konyhaművészetéből merítettek ihletet, így alkotva valami egészen különlegeset. De ez csak az egyik fele a történetnek. Az étterem stílusának másik meghatározója, a főszereplő, Massimo Bottura, akinek konyhaművészetét az itáliai Emilia-Romagna tartomány ízei ihlették. Ebből az ötvözetből pedig csodás menük születtek, az étterem pedig maga a nyugalom szigete.
Bővebb infó: http://www.osteriafrancescana.it/
8. Mugaritz
A spanyolországi Mugaritz Európa harmadik legjobb étterme, ezt a címet persze ki is kellett érdemelni... A séf, Andoni Luis Aduriz nem a világkonyha remekeiből vagy a spanyol specialitásokból gyúr műremeket, a bonyolult ételeket az ismert és kevésbé gyakori fűszer- és gyógynövények használata teszi ízessé és mugaritzossá. A mesterszakács a legmagasabb minőség érdekében ezért maga járja a piacokat, hogy csak a legjobbakat szolgálhassák fel a vendégeknek.
Bővebb infó: www.mugaritz.com
9. El Celler de Can Roca
Íme, az ezüstérmes. Az El Celler de Can Roca a spanyolországi Gironában található, a konyháját három fivér vezeti. A Roca testvérek érzelmi alapon főznek. Ami egyrészt azt jelenti, hogy életük értelme a konyhaművészet. Másrészről pedig fogásaik valódi, egyedülálló élményt okoznak, és nosztalgikus, régi emlékeket, gyermekkori ízeket idéznek fel azokban, akik megkóstolják mediterrán műremekeiket.
Bővebb infó: http://www.cellercanroca.com/
10. Noma
A koppenhágai Noma évek óta vezeti az élmezőnyt, ami az éttermeket illeti. A dán vendéglő különlegessége, hogy az úttörő séf újításait mindig az anyatermészet kincseinek felhasználásával álmodja meg, találékonyan és hibátlanul elkészítve a fogásokat. A Nomában enni nem csupán táplálkozás, hanem az ízek élvezete. Sokan próbálták már Rene Redzepi séf egyedülálló stílusát részben vagy egészében utánozni - egyelőre mindannyian kudarcot vallottak.
Bővebb infó: http://www.noma.dk/
Barátkozz a Life.hu-val az iWiWen és a Facebookon is! |
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.