A tanulmányt készítő dr. Franz Messerli, a St. Luke's-Roosevelt Kórház és a Columbia Egyetem munkatársa arról számolt be, hogy a zöld teában, vörösborban, illetve a csokoládéban is megtalálható flavonoidok lassítják, sőt akár vissza is fordítják az idősödéssel összefüggésbe hozható mentális hanyatlás folyamatát. Ezek után a szakember arra volt kíváncsi, vajon egy ország egy főre jutó csokoládéfogyasztása hatással van-e a Nobel-díjasok számára, és meglepő módon arra az eredményre jutott, hogy igen, a két dolog között van összefüggés.
Mind csokoládéfogyasztásban, mind a Nobel-díjasok számában Svájc jár az élen, míg az Egyesült Államok, Hollandia, Írország, Franciaország, Belgium és Németország a középmezőnyben foglalnak helyet, a sereghajtók között pedig Kína, Japán és Brazília található meg. Érdekes módon Svédországban a csokoládéfogyasztáshoz képest túl magas a Nobel-díjasok aránya, ami a szerző szerint vagy azzal magyarázható, hogy a díjat alapító ország túl elfogult saját magával, vagy azzal, hogy a svédek fokozottan érzékenyek a csokoládé jótékony hatására.
Messerli hozzátette, az is elképzelhető, hogy az emberek nem a csokitól lesznek okosabbak, hanem a már eleve okos emberek jobban tisztában vannak a csokoládé pozitív élettani hatásával, így többet fogyasztanak belőle.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.