Már szerencsére nemcsak a Mecsek, hanem a szupermarketek polcai is tele van medvehagymával, így a városlakók is élvezhetik a különleges ízét. A növény számtalan jótékony hatásáról itt írtunk korábban. Ezúttal egy medvehagymával és pitypanggal megbolondított saláta elkészítéséhez, valamint egy medvehagymás, sós muffin sütéséhez adunk útmutatót. Ezt a két finomságot a húsimádók nyugodtan fogyaszthatják a parti grillfinomságai mellé, és még a vegetáriánus barátoknak is örömet szerezhetsz egy ilyen menüvel.
Medvehagyma- és pitypangsaláta
A grillezett húsok és kolbászkák mellé általában egy szabadtéri buliban saláta dukál, ami kicsit lazítja a laktató menüt. Az unalmas zöldsalátát feldobhatod olyan különleges alapanyagokkal, mint a medvehagyma vagy éppen a kertben megtalálható pitypang.
Hozzávalók: medvehagyma, pitypang, saláta, répa, retek, póréhagyma, só, bors, bazsalikom, olívaolaj, 2 tojás, dió Elkészítése: A medvehagymát és a pitypangot mosd meg, majd ollóval aprítsd fel. Mosd meg a salátát, a répát, a retket és a póréhagymát is, majd darabold fel mindet. Közben a két tojást tedd fel főni, miután keményre főzted, pucold meg és vágd fel őket. Az összekevert zöldségeket sóval, borssal, bazsalikommal fűszerezd, majd olívaolajjal öntözd meg. Végül a salátahalom tetejére tedd a tojást, majd szórd meg a durvára tört dióval. |
Sokan örvendeztetik meg vendégeiket házilag sütött kenyérrel vagy kenyérkékkel. Ennek egy egyszerűbb és könnyebben elkészíthető variációja, ha sós muffint sütsz. A most következő medvehagymás muffin akár magában, akár a sültek mellé fogyasztva is isteni és különleges.
Hozzávalók: 20 dkg kukoricaliszt, egy evőkanál medvehagymapesztó, 1 dl olaj, 1 dl tej, 2 tojás, 1 csomag sütőpor, ízlés szerint só, bors és sajt Elkészítése: A lisztet a sütőporral, a sóval és a borssal keverd össze. A sóból és a borsból ízlés szerint tegyél (két mokkáskanál sót elbír a tészta). Egy másik tálban pedig a medvehagymapesztót, az olajat, a tejet, a tojást és a reszelt sajtot keverd össze. A két keveréket apránként, kavargatás mellett öntsd össze. A masszát tedd papírral bélelt muffinformába, majd 150 fokos sütőben légkeverésen körülbelül 15 percig süsd. A tészta akkor jó, ha már nem ragad a beleszúrt hústűre. |
Tipp:
Medvehagymapesztót könnyedén készíthetsz otthon. Tegyél egy-két marék diót, medvehagymát és egy kevés olajat egy turmixgépbe. Az összetevőket addig kavard a géppel, míg egy krémes állagú masszát nem kapsz! Ezután befőttes üvegben, hűtőben tárold. A muffin mellett tésztákat is ízesíthetsz ezzel a pesztóval.
Kövesd az Ez zsír!-t a Facebookon is! Sikertörténetek, szakértői segítségnyújtás, egészséges életmód, fogyokúra és átalakulás. Egy nagyszerű program, ami segít neked, hogy elérd a céljaidat! IRÁNY A FACEBOOK ÉS AZ EZ ZSÍR! OLDAL! |
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.