pr-cikk
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Már az óvodás korú kisgyerekek kétharmadánál észlelhetők olyan tartáshibák, melyek az iskolába kerülés után, a rengeteg ülés, a mozgásszegény életmód miatt alig néhány év alatt fájdalmas gerincbetegségekhez vezethetnek. A felnőtt lakosság 98 százaléka küzd valamelyik életszakaszában, vagy folyamatosan hát- és derékfájdalmakkal. Mi pedig úgy viseljük ezt a fájdalmat, mintha törvényszerű és elkerülhetetlen lenne. Pedig nem az. Kicsit nagyobb odafigyeléssel  és tudatosabb testfejlesztéssel pár hónap alatt megszűntethetjük ezeket a kellemetlen tüneteket akár felnőtt korban is, a  gyerekeknél pedig még egyszerűbb a feladat.

Miért mindig a mozgásról derül ki, hogy az egyetlen jó megoldás? Mert tényleg nincs más helyes út, aki mást mond, légy vele szkeptikus! Ugyanis amikor a pici megszületik még teljesen egyenes a gerince, a két létfontosságú görbület pedig a mozgás fejlődésével alakul ki. Először a fejét kezdi el mozgatni, aztán megfordul, kúszik-mászik és talpra áll, mikor az izomzata, a csontrendszere és az idegrendszere is felkészült rá. Ezért mindennél fontosabb, hogy ne korlátozzuk a mozgásterét már a legkisebb apróságoknak sem - de ne is erőltessünk semmit. Mert mi, felnőttek már nem érzékeljük, ezért könnyen elfelejtjük, mennyire ösztönösen tudja, és ösztönösen jól használja a testét és a gerincét a gyerekünk.

Herlitz tippek az iskolatáska helyes beállításához Forrás: Herlitz


Az óvoda a mozgás szempontjából még nem jelent akkora változást, nincs olyan kötött és nehezen elsajátítható szabályrendszer, mint amilyennel néhány évvel később, az iskolában találkoznak a gyerekek. Viszont az óvodai évek remek lehetőséget nyújtanak arra, hogy megtanuljanak együtt mozogni másokkal, tornázzanak, és játékos formában tanulják meg a helyes tartást és miközben utánozzák a nyújtózkodó állatokat, fejlődjenek az egyensúlyérzékük is. Arra is kitűnő időszak ez, hogy megtanulják és megszokják a helyes ülést, hogy az iskolában a sok új inger és tapasztalat megszerzése közben ez már természetes legyen.

Mégis, hogyan kell helyesen ülni? Fontos, hogy a talpak a földön legyenek, hogy stabil támaszt biztosítsunk az üléshez. Előrébb legyen a boka, mint a térd - azaz a térdízület derékszöget, vagy még nagyobb szöget zárjon be. Ha a medence kicsit előrebillen, meg tudjuk tartani a gerinc természetes görbületét. Nem kell feszengeni, természetellenes pózokban görcsösen, szorongva gubbasztani. A testnek mindig az a legkényelmesebb pozíció, aminek a fenntartásához nincs szükség különös izommunkára. Legalábbis ebben a korban, amikor még nincs olyan elváltozás, amit korrigálni kellene. Feltétel is ez az utolsó megjegyzés: a természetesség érzése akkor jó mérce, ha nincsen kóros mozgásszervi elváltozás.. A helyes ülés struktúrája nem, legfeljebb az ülés tényének elviselése változik az életkorral. Mert a tapasztalatok is azt mutatják, hogy a kisgyerek mozgásigénye lassacskán csökkenni kezd, az iskolkezdés után.

Forrás: Herlitz

Az iskolai évek aztán minden szempontból maradandó emlékeket jelentenek - a test, az izomzat egészsége, a helyes tartás tekintetében is. Csökken a mozgás mennyisége, ezzel párhuzamosan végtelen hosszú órákon kell ülve maradni, miközben a test nagyon egyoldalú terhelésnek van kitéve. A mindennapi környezeti ártalmak, az életmódbeli változások és még a táskacipelés is a kisebb rendellenességekből pillanatok alatt visszafordíthatatlan gerinckárosodást - gerincferdülést, vagy akár porckopást - alakíthatnak ki.

Nagy szerep jut az iskolatáskának a prevencióban is. Az iskolatáska súlya például elvileg a gyermek súlyának csak 10 százaléka lehet. De a táska hordása is nagyon fontos: két vállon hordható, széles, párnázott vállpántú és egyenletesen pakolható táskát válasszunk, hogy minimalizáljuk az gerincre és hátizmokra ható aszimmetrikus, aránytalan terhelést.

Forrás: Herlitz

Ha viszont azt látod, hogy a gyerek háta túl lapos, vagy éppen ellenkezőleg, púpos, vagy az orvos gerincferdülést állapít meg, akkor sincs semmi veszve. Az enyhe elváltozásoknál, mikor még csak finoman bomlik meg a törzs- és hátizomzat egyensúlya, azaz a hátizmok gyengülése vagy rövidülése következik be, egyszerűen, gerincjavító tornával vagy gerincjógával orvosolható a legtöbb probléma. Azaz az izommunka fokozásával, a testtudat erősítésével lehet változtatni a helyzeten, mielőtt még késő lenne. Ha korán sikerül felismerni a problémát, a gerinc elváltozásai a megfelelő sporttal, esetleg gyógytornával idejében korrigálhatóak. Ha erre nem fordítunk elegendő figyelmet, és aktív izomerővel már nem lehet tökéletes eredményt elérni, akkor a maradandó gerincproblémákkal kell megtanulnunk együtt élni, s amennyire csak lehetséges, azok következményeit enyhíteni. Ami jóval nehezebb és fájdalmasabb, mint odafigyelni - már az első percektől.

Mit tegyél, hogy a gyerekünk ne küzdjön hát- és derékfájással?

Szerettesd meg a mozgást, járj vele sportolni, amennyit csak lehet. Figyelj a tartására, a helyes ülésre és állásra, válasszatok úgy széket, asztalt, ágyat és iskolatáskát számára, hogy az a lehető legoptimálisabb legyen. Vidd el szűrővizsgálatra, még akkor is, ha ettől kicsit nyűgös. Tanítsd meg, miért fontos, hogy odafigyeljen az egészségére és a testi épségére. Ami pedig a legfontosabb: mutass jó példát. Bármi, amit mondasz vagy teszel csak akkor lesz hiteles, ha te is aszerint élsz.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.