Mindannyiunk álma: a hófehér fogsor

pr-cikk
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az egészséges, fehér fogsor kultúránkban a harmóniát, a fiatalságot fejezi ki, még akkor is, ha ez a vakító fehérség nem természetes. Van választásunk, ha nem szeretnénk kémiai úton, fogorvossal végeztetni a procedúrát? Valóban használ a fogfehérítő rágógumi és a fogkrém? 

Fogunk eredeti, természetes színe közelebb áll a kissé sárgás, néha szürkés csontszínhez, mint a szikrázó fehérhez. Az egészséges fog ráadásul nem is egyenletes színű, hanem kicsit foltos, halvány elszíneződésekkel tarkított. Minden fogunk más – a szépségideál mégis a teljesen szabályos, fehér fogsor. Mentségünkre legyen mondva, régi hagyomány ez: már az ókori Egyiptomban is sokat áldoztak fogfehérítésre a tehetősebbek. A természetes fogszín megőrzése akkor is fontos, ha nem döntünk a reklámmosoly megvásárlása mellett. Bizonyos idő elteltével ugyanis a fogakból kipusztul az ideg és elszürkülnek. Ahol megsérül a zománc, barnás csík jelenik meg, mert ezeken a helyeket könnyedén megtelepednek a baktériumok. Ez nem csak a fogápolás kérdése, hiszen amikor kihullnak a hófehér tejfogak, sárgásabb, egyenetlenebb sorba rendeződő maradandó fogak kezdenek kinőni. Harminc éves kor felett pedig a fogak kopását is észre lehet venni: a szerkezetváltozás egyben sötétebb fogakat is okoz.

Hosszabb-rövidebb ideig elszínezhetik fogainkat az ételek is, például a sárgarépa vagy a piros gyümölcsök. Ezek rengeteg ásványi anyagot és vitamint tartalmaznak, nem is szabad és nem is szükséges lemondani róluk. És szintén nem kell megfosztanunk magukat a kávétól és a vörösbortól, vagy a teától, de figyelnünk kell arra, hogy ne vigyük túlzásba a fogyasztásukat.

Ha nincs kedvünk vagy pénzünk fogorvoshoz fordulni, hogy mesterséges úton fehérítsük fogsorunkat, természetes színét akkor is meg tudjuk őrizni megfelelő tisztítással. A rendszeresség mindennek az alapja a fogmosás terén is: alaposan mossunk fogat a fogorvosunk által javasolt módon. Ettől viszont a résekben még nem lesz fehérebb a fogunk, viszont egészségét megóvhatjuk.

Kapható olyan rágógumi, például az Orbit White®, ami szintén alkalmas a fogsor épségének megőrzésére. Nem arról van szó persze, hogy a fogunk fehérebb lesz tőle, de a rágó mikrokristályokat tartalmaz, amivel segíthet megőrizni a fogak természetes fehérségét. Ez a leggyorsabb és legkönnyebb módja annak, hogy kávézás után a lehető leggyorsabban helyreálljon a száj higiéniája. Minden étkezés után 20 percnyi rágózás nem csak a fehér fogsor megőrzésében segít, hanem a fogszuvasodás megelőzésében, a fogak fehéren tartásában, sőt még a stressz kezelésében is. Egyszóval sokoldalú.

Az Orbit White® használatát, a jó minőségű fehérítő fogkrémeket és az egyéb fehérítő szereket is javasolják a fogorvosok, ugyanis mind apró szemcséket tartalmaznak, melyek csiszolják a fogfelszínt, eltávolítva a lepedéket és az ételmaradékokat.

Nagyon sok összetevője van annak, hogy vajon fehér marad-e a fogunk, függ attól, hogy mit örököltünk, milyen az életmódunk, a táplálkozásunk, és persze attól, mennyire figyelünk oda az alapos fogmosásra és az étkezések utáni fogtisztításra. De a legfontosabb, hogy ha fogfehérítésbe is kezdünk, konzultáljunk erről fogorvosunkkal. Addig is tartsuk meg jó szokásunkat, rágózzunk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.