Cékla
Jól tárolható, hihetetlenül gazdag vitaminforrás, melyet párolás helyett nyersen is elfogyaszthatsz, így sokkal több vitamint juttatsz a szervezetedbe. Rendkívül gazdag folsavban, C- és B-vitaminhoz jutsz belőle, nem is beszélve a jól hasznosuló vasról és folsavról, melyek vérképző hatásúak, és kifejezetten ajánlottak például várandós anyukáknak. A cékla emellett karbantartja az emésztést, gátolja a rákos sejtek szaporodását, miközben alacsony szénhidráttartalma miatt bármikor fogyaszthatod.
Narancs
Bár import áruról van szó, és a héját valóban kezelik káros anyagokkal, a narancsot mindenképp iktasd be a téli étrendedbe, hiszen jelentős C-vitamin-, antioxidáns- és rostforrás, ráadásul sok A- és B-vitamint tartalmaz, tisztítja a veséket, gyógyír a székrekedésre, és még a magas vérnyomást is csökkentheti.
Grapefruit
Bár kesernyés ízéért nem mindenki rajong, a grapefruit szinte kötelező a téli betegeskedős időszakban: rendkívül gazdag flavonoidokban, gyógyító olajokban, segít a szervezet méregtelenítésében, az immunrendszer erősítésében, fontos C-vitaminforrás: már húsz dekagrammnyi is 60 mg C-vitaminhoz juttat.
Kivi
Kiemelkedően magas C-vitamintartalma miatt minden nap ajánlott legalább egy kivi elfogyasztása. A régi hámozós megoldás helyett a félbevágott kivit kiskanállal könnyen megeheted, ha pedig még éretlen darabokat vásároltál, alma mellett papírzacskóban tovább érlelheted.
Alma és körte
Ha van pincéd, akkor akár nagyobb mennyiségben is tárolhatsz otthon almát és körtét. Így némileg csökken víz- és vitamintartalmuk, de azért marad bennük elég ahhoz, hogy napi többszöri fogyasztással szinten tartsák a szervezeted, rosttartalmuk pedig segítse az emésztést.
Káposzta
A téli hónapok étrendjében kiemelkedő szerepe van a fejes- és vöröskáposztának, hiszen mindkét fajta rendkívül gazdag vitaminokban, rostanyagokban, miközben alacsony szénhidráttartalmuk miatt fogyókúrázók is fogyaszthatják őket. A savanyított káposzta levét is használd fel: bátrabbak megihatják, de főzésnél is jól jöhet.
Bab és lencse
Igazi téli főzelék- és levesalapanyagok, hiszen nemcsak energiát adnak, de értékes tápanyagokat is tartalmaznak: háromféle B-vitamint, C- és E-vitamint, pantoténsavat, folsavat, kalciumot, magnéziumot, cinket és vasat is. Ha a főzővizet többször cseréled, és nem felejted el beáztatni sem a hüvelyeseket, puffasztó hatásukat is elkerülheted.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.