A repce közel sem "új keletű" növény: az Indus völgyében már 3000 éve is használták nem kevés jótékony hatása miatt. Európában a 13. századtól készítik belőle a repceolajat. A kékeszöld levelű, sárga virágú növénynek itthon két fajtájából állítják elő az olajat: a réparepcéből és a káposztarepcéből. Számunkra is nagy jelentősége van a repcének, mert a napraforgó után itthon ez a második legfontosabb olajnövényünk.
Nem hiába érdemes gyakran fogyasztani repceolajat: magas omega 3-zsírsav-tartalmának köszönhetően kiváló szív- és érrendszeri betegségek, magas vérnyomás és érelmeszesedés ellen, sőt, a cukorbetegséggel küzdőknek is nagy segítséget jelent. Nyugtatja az idegrendszert, és különösen jól jön az immunerősítő hatása miatt, gyakori fogyasztásával pedig megelőzhető a vastagbélrák.
Ám nem csak a szervezetedre hat jótékonyan a repceolaj: védi a bőrt a környezet káros hatásai ellen, és nyugtató hatása miatt is érdemes alkalmazni. Emellett magas E-vitamin-tartalmának köszönhetően lassítja a bőr öregedését és a ráncok kialakulását.
Így használd!
Próbáld ki a repceolaj-kúrát: 3 hónapig fogyassz el naponta egy evőkanálnyit belőle. Az eredmény magáért beszél! Bátran használhatod salátákba, friss zöldségek mellé, de főzni és párolni is nyugodtan lehet vele.
Próbáld ki a repcemézet!
Nemcsak olaj formájában érdemes alkalmaznod a repcét. A belőle készült, világos színű méz néhány nap után hófehér, apró szemcsékké kristályodosik a benne található nagyon magas szőlőcukortartalom miatt, ezért főképp a sütőiparban használják. Ha gyomorsavtúltengéssel küzdesz, érdemes gyakrabban fogyasztanod: enyhén lúgos kémhatása miatt ugyanis nyugtatja a gyomrot, de fertőtlenítő és gyulladáscsökkentőként is funkcionál. A candidával küzdők is fogyaszthatják, ráadásul közel sem olyan savas, mint a többi mézfajta.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.