Fehérrépa
Számos gyökérzöldséget megtalálsz most a zöldségespultokon, beleértve a paszternákot és a fehérrépát is. A fehérrépa keresztes virágú zöldség, ami telis-tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal, egészségmegőrző karotinoidokkal, mindemellett rostban, folsavban, C-, E- és K-vitaminban is gazdag. A gyökeres zöldségek elég kemények, így a bennük található tápanyagok is sokkal nehezebben bomlanak le, leginkább levesbe vagy akár pörköltbe ajánljuk. Ha a tápanyagok lebomlanak, közvetlenül a levesbe kerülnek, úgyhogy nincs miért aggódnod. Hasonlóan remek megoldás, ha megsütöd, de nagyon fontos, hogy először egy kis olívaolajba dobáld be őket, így hozzásegíted a zsírban oldódó vitaminokat, mint például az A-, D-, E- és K-vitamint felszívódni a szervezetben.
Citrusfélék
A citrusok egész évben folyamatosan elérhetők, de leginkább télen van a szezonjuk, növekedési helyük éghajlatától függően. Ebben az időszakban érnek be teljesen, így ekkor a legfinomabbak. A narancs, mandarin és a grapefruit a tél egyik legízletesebb gyümölcsei, nem is beszélve a bennük található C-vitaminról és rostokról.
Life.hu tipp
Préselj mennyei leveket a gyönyörű bőrért és az egészséges immunrendszerért - itt megmutattuk, miket érdemes kombinálnod!
Édeskömény
Ezt a különös zöldséget a legtöbben észre sem vesszük a boltok polcain. Úgy fest, mintha keresztezték volna a zellert és a fehérhagymát, de nagyon jó forrása a káliumnak, rostnak, folsavnak és a C-vitaminnak is. Szeleteld fel, majd süsd alacsony lángon, amíg meg nem puhul és enyhén édeskés íze nem lesz. Akár hús mellé is fogyaszthatod, vagy megbolondíthatod vele a vegaburgeredet.
Kelbimbó
Bár a kelbimbó főszezonja a téli hónapokra esik, egész évben megtalálhatod a zöldségesnél. C-vitaminban, rostban és antioxidánsokban gazdag, amelyek különösen jó hatással vannak az egészségünkre. Kezdd el sütni olívaolajon, majd sózd, borsozd, hogy megtartsa a benne lévő tápanyagokat és a szervezetednek is segítsen az A-vitamin felszívódásában. Akár önmagában is csemegézhetsz belőle, de salátaként almával, dióval és áfonyával összekeverve is mennyei!
Life.hu tipp
Mogyoró és kelbimbó, a tökéletes páros - lesd meg, hogyan is készült ez a finomság!
Leveles zöldségek
A zöld színben gazdag kelkáposzta és más leveles zöldségek, mint például a mángold tele vannak antioxidánsokkal, kalciummal, valamint nagyon jó forrásai a vasnak és a folsavnak, amelyek mind fontosak, különösen az állapotos nőknek. A bennük található tápanyagok megtartására a legjobb módszer, ha a kelkáposzta leveleit bekened olívaolajjal, majd addig sütöd, amíg olyan nem lesz, mint egy chips. Ha unod már a szokásos salátát, összekeverheted egy kis fetasajttal, gránátalmamaggal, szeletelt mandulával és balzsamecettel is.
Gránátalma
Ez a gyönyörű színű gyümölcs ősszel és télen éli igazán a szezonját, nagyszerű forrása az antioxidánsoknak, káliumnak, C-vitaminnak és olyan növényi tápanyagoknak, mint a béta-karotin. Magjait akár önmagában vagy alacsony zsírtartalmú joghurtba keverve is fogyaszthatod. Szűrd le a levét, melegítsd fel és használd öntetként sertés- vagy baromfihúshoz, de a magokat akár zabpehelybe is beleszórhatod.
Tudtad?
A gránátalma nemcsak egészséges, de fiatalít is - itt el is árultuk, miért.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.