A keményítőt tartalmazó növények, mint a borsó, a krumpli és a kukorica nem igazán segítik a fogyókúrát. A szóban forgó tanulmány mintegy 130 ezer amerikai résztvevő diétás szokásait követtenyomon két évtizeden keresztül. Az alanyok négyévente levélben válaszoltak egy, az étrendjüket célzó kérdőívre, emellett kétévente adtak számot testtömegükről.
Megállapították, hogy akik növelték zöldség- és gyümölcsfogyasztásukat, általában súlyt adtak le. Minden egyes heti gyümölcs évente 0,2 kg mínuszt jelentett, a zöldség pedig 0,1 kg-ot. Felmerült, hogy ennek oka az volt, hogy az egészségtelenebb táplálékot helyettesítették zöldséggel és gyümölccsel. Mindazonáltal, a tendencia megmaradt akkor is, ha a kalória-bevitel megegyezett, azonban nagyobb arányban zöldség- és gyümölcsfogyasztással került be a szervezetbe.
A részletes elemzés szerint kifejezettebben előnyősnek bizonyultak a bogyófélék, az alma és a körte (0,4 kg mínusz), zöldségekből pedig a szójabab és a kelbimbó (0,3 kg mínusz). Ezzel szemben a keményítőben és egyéb tápanyagokban (kálium, C-vitamin, B6-vitamin, vas, rostok, fehérjék) gazdag zöldségek inkább tömegnövelőként hatottak. Az eredményeket súlyozták testtömeg, mozgási aktivitás, illetve dohányzás alapján is.
Kíváncsi vagy a magyar sztárok életmódtippjeire, arra, hogy ők hogyan tartják magukat formában? Szombat délután 16.00-kor minden kiderül – nézd az Ez Zsír! magazint a LifeNetworkön SARKA KATÁVAL!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.