Áfonya, te édes!
Ha van olyan gyümölcs a piacról, amiből megmentenél télire a fagyasztóba, akkor az legyen az áfonya. Hihetetlenül magas az antioxidáns-tartalma, képes csökkenteni a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát, erősíti az immunrendszert, ráadásul isteni zsírbontóként működik. Teheted zöld turmixba, fogyaszthatod magában, de egészséges sütik hozzávalójaként is kiváló. Nem lehet belőle eleget enni!
Dió, a természet multivitaminja
Az ősz egyik igazi szuperélelmiszere a dió. A benne lévő vitaminok, ásványi anyagok és esszenciális zsírsavak fogyasztása segít a vérnyomás egészséges szinten tartásában, emellett csökkentheti a koleszterinszintet. A dióban található omega-3 zsírsav jót tesz az agyműködésnek, E-vitamin-tartalma révén pedig ragyogóvá teszi a bőrt. A cukorbetegségre hajlamosak is bátran ehetik! Fogyassz napi 1 marék diót akár magában, nassolnivalóként, akár egy fürt szőlő vagy egy szelet finom sajt mellé.
Jöhetnek az egészséges gabonák!
Számtalan helyen olvasni szénhidrátmentes diétáról, az igazság azonban az, hogy rostokra, jó minőségű gabonákra igenis szükség van. Egy korábbi cikkünkben elárultuk, melyek azok a tévhitek, amelyek még mindig élnek ezekkel kapcsolatban, pedig kár kihagyni az egészséges gabonákat a mindennapi étrendből. A zab például igazi szuperélelmiszer, rengeteg áldásos hatással büszkélkedhet. Az egy dolog, hogy könnyű hozzájutni és pofonegyszerű elkészíteni, de tápláló, rostban nagyon gazdag, így jót tesz az emésztésnek. Vitaminokban gazdag, bőven belefér a fogyókúrába, emellett a benne található rost csökkenti a koleszterinszintet, sőt, szív- és cukorbetegségben szenvedőknek, magas vérnyomással küzdőknek is hasznos fegyver a betegségek leküzdésében.
Hizlaló köretek helyett fogyassz hajdinát!
Ha pedig valami olyan gabonafélét keresel, ami sós ételek mellé kiváló köretnek a krumpli vagy a tészta helyett, iktasd be a hajdinát az étrendedbe! Ez a gabonaként kezelt keserűfűféle sok B-, C- és E-vitamint tartalmaz, nem tartalmaz glutént, így a gluténmentes diétába simán beilleszthető. Remek fehérjeforrás, rostjainak köszönhetően jót tesz az emésztésnek, sőt, csökkenti a koleszterinszintet és a vérnyomást.
Brokkoli, a zöld csoda
Nem csak a különleges nevű, állagú és illatú dolgok lehetnek szuperélelmiszerek! Korábban írtunk arról, hogy az uborka is szuperzöldség, de a brokkoli legalább ennyire egészséges. Magas a kálium- és kalciumtartalma, de van benne még C-vitamin is. Rendszeres fogyasztása megvéd bizonyos típusú daganatoktól – a prosztatarák ellen különösen hatásos –, ám nagyon fontos, hogy párolva készítsd el. Sem a főzés, sem a sütés után nem marad benne annyi jótékony összetevő, mint ha párolod. Ha ízetlennek találod, kombináld finom, fűszeres ételekkel, esetleg csípős ízekkel. Az almás-diós brokkolisaláta igazi ízorgia, levest, főzeléket is készíthetsz belőle, de egyszerűen húsok mellé, köretnek is kiváló.
Támogatott tartalom
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.