Dalmát borok bűvöletében
Ha te és a párod is rajongói vagytok a zamatos nedűknek, és szeretnétek felfedezni a horvát borászatok remekműveit, akkor irány Korčula! A szőlőültetvényekkel, olajfaligetekkel és aleppói fenyőkkel borított sziget Horvátország zöld gyöngyszeme, amit az idilli strandok tesznek még vonzóbbá.
A természet nyújtotta szépségek és a gazdag kulturális örökség mellett Korčula a szőlőtermelésről is híres, és a helyi pincészetekben betekintést nyerhettek a borkészítés fortélyaiba. Nagyon ajánljuk, hogy kóstoljátok végig az itteni nedűket, amelyeket lendületes karakterük és jellegzetes aromájuk tesz igazán egyedivé. A pošip és a grk őshonos a dalmát szigetvilágban, ezekkel egyébként sok termelő foglalkozik, de
a rukatac is megér egy misét, amit halételekhez, frissen sültekhez ajánlott fogyasztani, 12°C-on.
A Life.hu tippje:
A Korčula óvárosától 5 km-re fekvő Lumbarda egy kis halászfalu, ahová egy fenyőerdőkkel és olajfaligetekkel övezett festői út vezet. Naplementében egyszerűen mesés a látvány, egy autentikus dalmát vacsorával pedig megkoronázhatjátok az estét!A Life.hu extra tippje:
Pihenj gyönyörű fenyőerdő közelében, a tengertől 300 méterre. Itt igazán ellazulhatsz, akár kirándulni, akár wellnessre vágysz. Foglalj szállást mást most 141 900 Ft/fő/7 éjtől.Paški sir, a sajtok királynője
Pag szigete egyedülálló jelenség az Adrián, mivel az egyik oldala teljesen kopár, így inkább egy holdbéli tájra hasonlít, semmint egy mediterrán vidékre. Bár a turisták száma évről évre növekszik, a sziget túlnyomó része érintetlen, ezért tökéletes helyszín azok számára, akik távol a város zajától szeretnék eltölteni szabadságukat.
Az innen származó
paški sir az egyik legismertebb sajt Horvátországban, melynek ízében érezhető a tengeri só, a friss zsálya és más illatos növények.
A különleges csemegének fiatalabb és idősebb változata is létezik, mégis az egyéves érlelésű az, ami valóban kiemelkedő élményt nyújt. A világhírű sajtot a helyiek általában jó minőségű olívaolajjal fogyasztják, de saláták és húsok mellé is remekül passzol, pelješaci borok kíséretében.
A Life.hu tippje:
A Kolanban található Sirana Gligora egy családi manufaktúra, ami 1918 óta állít elő kézműves sajtokat, és nem kevesebb, mint 21 díjat nyert az elmúlt évek során. Az üzem legizgalmasabb területe kétségkívül a kóstolóhelyiség, ahol lehetőséged lesz megízlelni és megvásárolni ezeket a finomságokat.Érezz rá Isztria ízére!
Poreč az Isztria egyik legnépszerűbb nyaralóhelye, a tengerparti miliő és a történelmi emlékek varázslatos egyvelege, ahol rengeteg érdekes látnivaló várja az utazókat. Itt minden utca és minden épület a múltra emlékeztet, amibe lépten-nyomon belebotlunk, különösen a gyönyörű óvárosban.
Kulináris élvezetek szempontjából az üdülőváros igazi kincsesbánya, a kávézók, a bisztrók és a vendéglők a mediterrán konyha receptjeit művészeti szinten fuzionálják. Akár tengeri herkentyűkre, akár grillezett húsokra támad kedved, izgalmas kalandnak ígérkezik a hozzájuk illő borok kiválasztása. Persze a vakáció nem lenne teljes a helyi finomságok feltérképezés nélkül:
az isztriai füstölt sonka sajttal és olívabogyóval remek előétel, a cukeraničići pedig egy mennyei sütemény, és az édes kísértésnek te sem tudsz majd ellenállni!
A maneštra (ez leginkább az olasz minestrone levesre hasonlít) egész napra feltölt energiával, de a fužit (hagyományos helyi tésztaféleség) is érdemes megkóstolnod, amit zamatos szószokkal kínálnak.
A Life.hu tippje:
Ha nemcsak a fantasztikus ízeket, de a lenyűgöző panorámát is értékeled, látogass el a Poreč szívében lévő étterembe, nem fogod megbánni!Rab, a mediterrán életöröm szigete
Azt mondják, hogy Rab a boldogság fellegvára, amihez valószínűleg köze van az évi 2480 napsütéses órának és a gyönyörű természeti adottságoknak csakúgy, mint a gasztronómiának. A Kvarner-öböl egyik legszebb szigete méretét tekintve nem túl nagy (94 km²), de még így is számtalan látnivalót és kikapcsolódási lehetőség tartogat. Rab városa egyszerűen káprázatos, a sikátorokban sétálgatva úgy érezheted magad, mintha kincsvadászaton lennél.
A szigeten a kulináris különlegességekből sincs hiány: a könnyű levesek és a tenger gyümölcseiből készült fogások az egyszerűségük ellenére valódi ízorgiát nyújtanak.
Az igazi különlegesség azonban a ’rapska torta’, ez a csiga formájú édesség, aminek a mandula és a Maraschino cseresznyelikőr adja meg szívét-lelkét.
Kóstold csak meg, és érteni fogod, miről beszélünk!
A Life.hu tippje:
Konoba Rab a helyiek törzshelye. A kőkemencében sült húsok és halak íze nemcsak hogy más, mint a hagyományos módon készülőké, de maga a látvány is csodálatos.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.