Idén az "Áfonya hercegnő tortája" nyerte a Magyarország cukormentes tortája versenyt. A győztes tortát a budapesti Tortavár Cukrászda készítette. Pechtol Zsolt cukrász édessége nem tartalmaz hozzáadott cukrot, fehér lisztet, mesterséges adalékanyagot és tartósítószert. A kreáció tetején a mandularopogós szeletkék mintegy megkoronázzák a tortát.
Magyarország Cukormentes Tortája verseny 2016 - győztes torta receptje
Áfonya hercegnő tortája (Tortavár Cukrászda)
(16 szelet)
Tortalap: 150 g finomra darált mandula
30 g vaj (82% zsírtartalom)
100 g eritrit
65 g teljes kiőrlésű zabliszt
200 g tojásfehérje
Erdei gyümölcs töltelék: 350 g erdei gyümölcs püré (kb. 550g friss, vagy fagyasztott áfonya, szeder, piros/fekete ribizli, málna lepasszírozva)
70 g eritrit
7,5 g zselatinlap
Joghurt mousse: 450 g görög joghurt (10% zsírtartalom)
77 g eritrit
50 g tejszín (30% zsírtartalom)
13,4 g zselatinlap
290 g lágy habbá vert tejszín (30% zsírtartalom)
Vaníliakrém: 100 g tejszín (30% zsírtartalom)
20 g cukor nélküli fehér csokoládé
negyed vaníliarúd
1 g zselatinlap
Erdei gyümölcs krém: 60 g tejszín (30% zsírtartalom)
15 g erdei gyümölcs püré
15 g cukor nélküli fehér csokoládé
negyed vaníliarúd
0,75 g zselatinlap
Díszítés: Mandulás lapocska (25 g finomra darált mandula, 20 g eritrit, 20 g vaj (82% zsírtartalom), 7 ml tej (2,8% zsírtartlom) (a megadott mennyiség kb. 40%-át használjuk fel 1 torta díszítésére)
Elkészítés
A tejszínt a vaníliával felmelegítjük, majd a tűzről levéve, a vaníliát eltávolítva hozzáadjuk a hideg vízbe előzetesen beáztatott, majd kicsavart zselatinlapot. A keveréket még melegen a fehércsokoládéra öntjük, összekeverjük, lefóliázzuk és hűtőbe tesszük.
A tejszínt a gyümölcspürével és a vaníliával felmelegítjük, majd a tűzről levéve, a vaníliát eltávolítva hozzáadjuk a hideg vízbe előzetesen beáztatott, majd kicsavart zselatinlapot. A keveréket még melegen a fehércsokoládéra öntjük, összekeverjük, lefóliázzuk és hűtőbe tesszük.
A vajat megolvasztjuk. A tojásfehérjét habbá verjük, félidőtől kezdve részletekben hozzáadjuk az eritritet, majd krémes habbá verjük. Óvatos, de határozott mozdulatokkal „beleemeljük" a további hozzávalót, végül lazán belekeverjük az olvasztott vajat is. A masszát vajazott vagy olajjal permetezett sütőpapírra, három körlapra osztva terítjük. A piskótát 180 °C-on 10-14 percig sütjük.
A gyümölcsöt kb. 8-10 percig főzzük. A tűzről levéve botmixerrel aprítjuk és szűrőn átpasszírozzuk. Felhasználásra az átpasszírozott gyümölcspüré kerül, amely 350g.
Az 50g tejszínt az eritrittel felmelegítjük, majd az előre hideg vízbe áztatott, kicsavart zselatinlapokat belekeverjük, és a joghurttal összedolgozzuk. A joghurt alapot 22-23 °C-ra hűtjük és a lágy habbá vert tejszínt lazán beleforgatjuk. A kész mousse-t az alábbiakban leírtak szerint azonnal a tortalapra öntjük.
Díszítés
Az eritritet a vajjal vízgőz felett felmelegítjük, majd összekeverjük a mandulával és a tejjel. Sütőpapírral bélelt tepsin vékonyan kikenjük és 180 °C-on kb. 10 percig sütjük. Hűlni hagyjuk, majd ha kiszáradt, a kívánt nagyságra törjük.
Torta összeállítása
Két tortalapot a passzírozott gyümölccsel vékonyan megkenünk, az egyiket tortaformába helyezzük, a másik két lapot félretesszük. A gyümölcsöt az eritrittel felmelegítjük, a zselatinlapot vízbe áztatjuk, majd kicsavarjuk, és a meleg püréhez adjuk. Jól elkeverjük, majd a felét a tortaformába, a megkent tortalapra öntjük, hűtőbbe tesszük dermedni.
Ahogy megszilárdult a tortaformában a gyümölcs, ráhelyezzük a másik gyümölccsel megkent lapot, és ráöntjük a maradék gyümölcsöt, hűtőbe tesszük. Míg a gyümölcs dermed, a fent leírt módon elkészítjük a joghurt mousse-t. A hűtőből kivesszük a tortát, ráhelyezzük a harmadik tortalapot, majd az elkészült mousse-t ráöntjük. Hűtőbe tesszük, míg megdermed. A hűtőből kivéve a tortaforma oldalát óvatosan eltávolítjuk. A tortát a lapok szélezésekor fennmaradt és morzsává tört piskóta és 25 g darált mandula keverékével panírozzuk. A vaníliakrémet és az erdei gyümölcs krémet kézi habverővel lágy habbá verjük. A kétféle krémmel és a mandula lapocskákkal feldíszítjük.
Számított tápérték adatok
Az elkészített torta egy szelete 228 kcal energiát, és 8,8 g szénhidrátot tartalmaz.
A torta édesítőszerekkel készült, eritritet, emellett a díszítéshez használt fehércsokoládéból adódóan kevés maltitot, valamint csakis természetes módon előforduló cukrokat tartalmaz - számolt be az Egy Csepp Figyelem Alapítvány.
Ha kíváncsi vagy rá, hogy hol vásárolhatod meg ezt a finomságot, itt megnézheted!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.