A tojás már ősidők óta a humán táplálkozás egyik legszervesebb része, hiszen már őseink is gyüjtögették a madárfészkekből. Tápanyag-összetétele valóságos kincsesbánya a szervezetnek. Mondhatjuk, igazi szuperétel: biológiai értéke 100, az anyatejével egyenértékű. 40 féle fehérjét tartalmaz, 18 féle aminosavat, amiből 9 esszenciális. Egy fehérje- (6-6,7 gr/tojás) és vitaminbomba (A, D, E, B1, B2, B5/pantoténsav, B6, B9/folsav, B12-vitamin). Mikroelemben rendkívül gazdag (vas, cink, téz, magnézium, szelén, kálcium, foszfor, kálium).
Optimális arányban tartalmazza a telített- és telítetlen zsírsavakat. D-vitamin tartalma különösen jelentős, hiszen ez a létfontosságú vitamin a tőkehalmáj után a tojássárgájában található a legnagyobb mennyiségben, a D-vitamin pedig legalább akkora szerepet játszik az immunrendszer megfelelő működésében, mint a C-vitamin.
A Magyar Tojóhibrid-Tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége szerint a tojásfogyasztás az elmúlt években nőtt. „Míg 2013-ban 214 db volt fejenként egy évre vetítve, úgy ez a szám most 234 db. A teljes lakosságra vonatkozóan 5 évvel ezelőtt összesen 2,11 milliárd db tojást ettünk egy év alatt, 2017-ben összesen 2,3 milliárd db tojást fogyasztottunk" – emelte ki Budai Zoltán, elnökhelyettes, aki a 20. éve ünnepelt Tojás Világnapja alkalmából tett összehasonlításokat és elmondta, hogy az elmúlt 5 évben újra nő a tojásfogyasztás. "Jó hír, hogy a tojást évtizedekig övező tévhitek mára eloszlottak, és a tojás - mint táplálék teljesértékűségéhez nem fér kétség" - tette hozzá.
Az alábbi infografikából kiderül, hogy mennyivel jobban megéri tojással indítani a napot, mint például egy kakaóscsigával, legyen szó felnőttről vagy akár egy iskoláskorú gyerekről, akinek egész nap teljesítenie kell az iskolában.
Recept: tojásos-zöldséges tortilla tekercs
Hozzávalók:
· 4 db tojás
· 2 db tortilla lap
· só
· 100 gr prágai sonka
· 1 db kápia paprika
· 2 db angol zellerszár
· friss zöld koriander
· 2 ek olíva olaj
· csipet őrölt bors
· Eisberg „verona" saláta mix
· 5 dkg reszelhető juhsajt/trappista sajt
Elkészítés:
A sonkát, paprikát és az angol zellert apró, egyforma darabokra vágjuk, majd lassan, olíva olajon megpirítjuk. A tojásokat felverjük, enyhén sózzuk. Belekeverjük a finomra vágott friss koriandert. A tojást a serpenyőbe öntjük, egyszer megkeverjük, és lassan sütjük, akár lefedve. (Az is megoldás, ha omlett mintájára, az előmelegített sütőbe tesszük és 140 fokon sütjük.) Miközben a tojás sül, melegítsük fel a tortilla lapot. Csúsztassuk rá a tojáslepényt, enyhén borsozzuk, (ha a gyermek ezt kedveli) szórjunk rá a leveles salátából és a reszelt sajtból. Majd az egészet tekerjük fel, és csomagoljuk be alufóliába vagy szalvétába.
Elkészítési idő: 15 perc
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.