Ha egyszerűen odavagy a lángosért, akkor Kálci, a gasztroblogger anyuka receptje a neked való. Garantáltan azt az ízt és állagot kapod, amit megszokhattál.
Hozzávalók 8 db lángoshoz
• 0,5 kg (500 g) búzafinomfinomliszt
• 1 ek (15 g) só
• 1 ek (15 g) cukor
• 25 g (fél kocka) friss élesztő
• 3,5 dl langyos víz
• A sütéshez bő tűzforró olaj
Recept:
Egy tálba szitáljuk a lisztet, és belekeverjük a sót.
A közepébe mélyedést csinálunk, beleszórjuk a cukrot, majd az élesztőt is belemorzsoljuk.
Ráöntjük a langyos vizet. Egy fakanállal vagy robotgéppel alaposan összedolgozzuk.
Ne ijedjünk meg, a tészta ragadós marad, olajos kézzel formáljunk egy nagy gombócot belőle.
A kidogozott tésztát bőven locsoljuk körbe olajjal.
Akár 10 perc kelesztés után is süthetünk belőle, ha nagyon sietünk, de ha van időnk, akkor egy órát is pihentethetjük a tésztát.
A tésztát olajos pultra borítva nyolc darabra vágjuk és gombócokat formázunk belőle szintén olajos kézzel.
Az olajat ekkor kezdjük el hevíteni a tűzhelyen, mert amíg melegszik, addig még kel a tésztánk. Ez a kis idő kell a gombócoknak, hogy újra megkeljenek és jól nyújthatóvá váljanak.
Nagyon fontos a sütésnél, hogy tényleg forró - körülbelül 200 fokos -, és bő olajban süssük.
Ha forró az olajunk, akkor HIDEGVIZES kézzel finoman kör alakúra húzzuk a tésztát és "beledobjuk".
Óvatosnak kell lennünk, nehogy a víz belecseppenjen az olajba! Ezzel a módszerrel sokkal ropogósabb végeredményt kapunk.
Amint beleraktuk a tésztát az olajba, lenyomjuk a közepét egy fakanállal, mert felpúposodik.
Körülbelül 1-1,5 percig sütjük, míg szépen megpirul, majd megfordítjuk és a másik oldalát is megpirítjuk.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.