Tudtad? A tejtermékek fogyasztása fontos élettani hatásokkal bír

Forrás: AMC -
PR cikk
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Fogyaszd rendszeresen!   A tej és a tejtermékek olyan létfontosságú tápanyagokat rejtenek, amelyekre ‒ egészségünk megőrzése érdekében ‒ minden életkorban szükségünk van. A tejtermékek fogyasztásának fontosságára hívja fel a figyelmet az Agrárminisztérium, az  Agrármarketing Centrum és a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács: tejfogyasztást ösztönző kampányt indítanak 2020. május 28-i kezdettel.

Forrás: AMC

A tej és a tejtermékek élettani hatása

A tejtermékekben optimális, jól emészthető formában van jelen a fehérje, a tejzsír, a tejcukor és a kalcium hasznosulásához szükséges D-vitamin. Minden olyan termék, ami valódi tejből készül jelentős A-, B1-, B2- és B12-vitaminforrás, emellett a foszfor, a magnézium és a cink is megtalálható benne.
A tej és a tejtermékek olyan létfontosságú tápanyagokat (ásványi anyagokat, vitaminokat, bioaktív anyagokat, zsírsavakat, fehérjéket stb.) rejtenek, amelyekre ‒ egészségünk megőrzése érdekében ‒ minden életkorban szükségünk van.
Egy pohár félzsíros tej energiatartalma mindössze két almáénak felel meg, így nyugodtan fogyaszthatják a diétázók is. Annál is inkább – mivel éppen az alacsony kalciumbevitel – a kevés alvással súlyosbítva – a testtömeg gyarapodásának egyik igen fontos kockázati tényezője. A szervezet első számú kalciumforrása a tej. Mivel szervezetünk nem termel kalciumot, a szükséges napi 1000-1200 milligramm bevitelt a táplálékainkkal kell bejuttatnunk a szervezetünkbe. Erre a tej a legideálisabb megoldás, mert az emberi szervezet legkönnyebben a tehéntejből jut hozzá az erős csontok kialakulásához és a megfelelő csontsűrűség megtartásához szükséges kalciumhoz.

Rengeteg fontos hatóanyag található benne, ezek közül 4 pedig kiemelten hasznos és elengedhetetlen tulajdonságokkal bír: A tejben található kalcium épül be legkönnyebben a szervezetünkbe. A tejkalciumnak fontos szerepe van a vesekőképződés megelőzésében, a vérnyomás csökkentésében. Főszereplő a csontképzésben és az egészséges fogzománc kialakításában. Már napi fél liter tejjel fedezheted a kalciumszükségleted kétharmadát!

A kálium fontos és elismert vérnyomáscsökkentő, a magnézium szívizom-erősítő és elengedhetetlen a pocaklakók egészséges fejlődéséhez, a szelén pedig hatékony antioxidáns, csökkenti az érelmeszesedés és a daganatképződés esélyét, lassítja az öregedést.
A tej fogyasztása az alvászavar ellen hatékonyan lép fel, mivel magas a melatonin, azaz az alváshormon tartalma.
A lakosság több mint háromnegyede nem tudja, hogy a gyerekkorban kialakított helyes étkezési szokásokkal – például a rendszeres tejivással – a vastagbélrák kialakulásnak kockázata jelentős mértékben csökkenthető. A tej jótékonyan hat a szívre és az erekre is.

Kinek ajánlott a tej fogyasztása?

Minden életkorban fontos a tejtermékek fogyasztása, de a gyerekek és a fiatalok körében elengedhetetlen, mert csontjaink későbbi épségét az addig a csontokban elraktározódott kalcium mennyiség határozza meg. Kalcium van a gabonafélékben, zöldségfélékben és gyümölcsökben, valamint a húsokban is, de jóval kevesebb, mint a tejben és tejtermékekben. Emellett a tej a gyerekek egészséges fejlődéséhez szükséges szinte valamennyi tápanyagot tartalmazza. Mivel a kalcium csontokba való beépülése nagyjából 25 éves korban fejeződik be, ezen életkor alatt nagyon fontos a rendszeres kalciumbevitelről való gondoskodás.

Természetesen laktózérzékenyként sem kell lemondani az egészségvédő anyagok tárházáról, manapság szinte minden tejtermék elérhető laktózmentes változatban is.

Forrás: AMC

A Tej Világnapja

A tej pozitív élettani hatásai miatt, valamint annak érdekében, hogy felhívják az emberek figyelmét a kalciumbevitel fontosságára, a Nemzetközi Tejszövetség 1957-ben május utolsó keddjét nevezte ki, az ENSZ Mezőgazdasági és Élelmezési Világszervezete 2001-től pedig már konkrét dátumot, a június 1-jét jelölte meg a Tej Világnapjának. Ezen a napon ünnepeljük egyik legfontosabb és legsokoldalúbb alapélelmiszerünket és mindazt, amivel a tejágazat hozzájárul az emberiség megfelelő táplálkozásához, a fenntarthatósághoz, a gazdasági fejlődéshez, az egészséghez, azaz az élethez.
A világban kialakult veszélyhelyzetre tekintettel sem maradhat el a tej és tejtermékek ünneplése, ezért a Tej terméktanács újító megoldással, „Tejszív 11-es rangadó" címmel online 11-es rúgó bajnokságra hívta ki az országot. A 2020. június 3-án tartott egész napos nyereményjáték számos színes programmal, sztárszakácsokkal, közismert személyekkel együtt kerül megvalósításra. A részletekről bővebben ITT olvashattok!

Forrás: AMC

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.