Miért is ilyen kiváló az alma?
Az alma az egyik legismertebb gyümölcs, több mint 7000 változatát termesztik a világon. Mitológiai szerepe épp oly nagy, mint a gyógyító ereje, hiszen egy közepes méretű alma 10-15 mg C-vitamint tartalmaz, E, B1, B2 és B6 vitamin is megtalálható benne, valamint ásványi anyagokban is gazdag, melyek közül a bórt, a cinket, a káliumot, a mangánt, a fluort és a jódot érdemes kiemelni. Emellett a benne található rengeteg antioxidánsnak köszönhetően erősíti az immunrendszert, gyulladáscsökkentő, valamint rákmegelőző hatással is bír. Ezek tudatában érthető, hogy miért jól ismert a következő mondás: „minden nap egy alma az orvost távol tartja”.
Rosttartalma rendezi az emésztést; hasmenés ellen épp olyan kiváló, mint székrekedés ellen. Egy párnapos almakúra segít megtisztítani, méregteleníteni az emberi szervezetet. A csecsemők első szilárd étele az alma, amely segíti az emésztőrendszer helyes működését.
Magas pektin tartalma miatt hatásos koleszterin elleni szer, csökkenti a Magyarországon vezető halálozási ok, a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. A pektin nagyszerű segítséget nyújt a fogyni vágyóknak is, csökkenti a cukor felszívódását a vékonybél falából, hatásosan távolítja el a szennyezőanyagokat, egészségmegőrző szerepe megkérdőjelezhetetlen.
Fogyasszunk egész évben almát!
Hazánkban az almához az év minden napján hozzá lehet jutni, legyen tél vagy nyár. A késői érésű fajták tárolhatóak a legjobban, míg az azonnali fogyasztásra szánt változatot éretten szedik le. Irány a piac, válogass az almák közül és készítsd el ízlésed szerint! Bármit választasz, a feldolgozás során megőrzi a benne rejlő hatóanyagának nagy részét. Eredeti állapotában kiváló tízórai vagy salátákba is felhasználhatjuk, lehet sütni, főzni, forrázni, gyümölcscentrifugába tenni.
Nem is kell olyan messzire menni a feldolgozást illetőleg, elég a nagymama házi almás pitéjére gondolni, a csodálatos illatra, ami sütés közben árad vagy a még meleg, omlós pite ízharmóniájára. Persze olyan is akad, aki inkább a nagypapa féle házipálinkára gondol és a vasárnapi ebéd előtt elfogyasztott kupicára.
Lássuk, miket készíthetünk belőle! Íme két recept:
Almakompót
Hozzávalók:
Elkészítés:
Omlós almás pite
Hozzávalók:
Töltelékhez:
Elkészítés:
Bővebb információért az alma jótékony hatásairól és az ősszel szervezett alma kóstoltatásokról látogass el a https://www.amc.hu/almakampany/ oldalra és figyeld az Agrármarketing Centrum Facebook oldalát.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.