1. Szívbarát
Lesújtó statisztika: hazánkban a halálozások mintegy 50 százaléka szív- és érrendszeri betegségek miatt következik be, amelynek oka sok esetben a káros szenvedélyekben - dohányzás, túlzásba vitt alkoholfogyasztás - és egészségtelen étkezésben keresendő. Ahhoz, hogy egészségesek maradjuk, a táplálkozásunkra nagyon oda kell figyelnünk, és ennek egy fontos elemét képezhetik a halak.
A halak omega-3 zsírtartalma segíti szívünk megfelelő működését, a vér normál koleszterinszintjének fenntartását, ezért jelentős szerepe van a fent említett betegségek megelőzésében. A halak rendszeres fogyasztása tehát, különösen értékes zsírsavtartalmuknak köszönhetően, segít helyrebillenteni az egészségünket és kiegyensúlyozottabbá varázsolja étrendünket.
Elégséges mennyiségüket az étrendedben már azzal is biztosíthatod, ha hetente legalább háromszor az asztalodra kerül a makréla, a hering, a szardínia vagy a lazac, esetleg a hazai halak közül a busa. A napi ajánlott omega-3 zsírsavmennyiséget már 10 dkg lazac is fedezi.
Jótékony zsírokkal a daganatok ellen
Számos vizsgálat tisztázta már, hogy a teljesen zsiradékmentes diéták egyáltalán nem egészségesek. Zsiradékra egy sor élettani folyamathoz szüksége van a szervezetünknek – ám korántsem mindegy, milyenre. A telített zsírok fogyasztását valóban érdemes mérsékelni, ám a telítetlen zsírsavak, amelyek például a halakban is előfordulnak nagyon is egészségesek. Közöttük is van egy speciális zsírsavcsoport, amely különösen jó hatást gyakorol a szervezet egészségére, az pedig az omega-3. Ezek a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a daganatok megelőzésében jutnak fontos szerephez. Ám a csontritkulás, egyes hangulati zavarok, bőrpanaszok és allergiák kivédésében, vagy tüneteik enyhítésében is szerepük lehet.
2. Kiváló fehérjeforrás
A hal az egyik legjobb modja annak, hogy a tested jó minőségű fehérjéhez jusson. Hogy ez miért fontos, arról ebben a cikkünkben olvashatsz. Ha diétázol, válassz kevésbé zsíros típust, bizonyos halak 10 dekája körülbelül 100-120 kalóriát tartalmaz csupán, azonban zöldséggel tálalva hosszú időre eltelít. Arra azonban érdemes odafigyelni, hogy bő olajban sütéskor az étel tömegének akár 20-30%-át is felszívhatja olajban, ami nagyon sok plusz kalóriát jelenthet, így inkább pároljuk vagy grillezzük.
3. Könnyen emészthető
A halhús magas víztartalmának, valamint az izomrostok közötti laza és finom szerkezetű kötőszövetének köszönhetően könnyen emészthető, és elkészítési ideje is sokkal rövidebb, mint az egyéb húsoké.
4. Fiatalon tartja az agyadat!
A halak kedvező zsírsavösszetétele hozzájárul az emberi agy magzati és csecsemőkori optimális fejlődéséhez, de a későbbi működéséhez is egyaránt. Egyes felmérések szerint idős korban a rendszeresen halat fogyasztóknál kisebb a szellemi leépülés kockázata.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.